Plán pro Liberec: Primátor padne a koalici podpoří ODS

Radek Nohl Radek Nohl
1. 4. 2011 18:35
Liberecký primátor Jan Korytář je připraven skončit v čele radnice
Esa v rukávu má nyní liberecká ČSSD. Na snímku Martin Sepp (vlevo) a Zdeněk Bursa.
Esa v rukávu má nyní liberecká ČSSD. Na snímku Martin Sepp (vlevo) a Zdeněk Bursa. | Foto: Jan Langer

Liberec - Liberecký primátor Jan Korytář (Změna pro Liberec) je připraven skončit v čele radnice.

Aktuálně.cz to potvrdil jen několik hodin poté, co ho na zastupitelstvu chtěla jeho vlastní koalice svrhnout.

"Pokud se nám nepodaří vyjednat politickou podporu proto, abychom mohli pokračovat v našem volebním programu, tak odstoupím sám," řekl Korytář.

Ten podle většiny členů vládnoucích stran způsobil, že se koalice čtyř stran - Změna pro Liberec, ČSSD, Liberec občanům a Unie pro sport a zdraví - rozpadla.

Spory vyvrcholily ve čtvrtek, kdy ČSSD dala návrh na jeho odvolání. Ani do půlnoci ale zastupitelé Korytáře neodvolali. Vše nakonec skončilo patem.

Zástupci koaličních stran se současným primátorem však již spolupracovat nechtějí. "Je potřeba nejdříve uklidnit emoce. Koalice může na současném půdorysu pokračovat. Musí se ale vyměnit někteří lidé," řekl zastupitel Kamil Jan Svoboda (Liberec občanům).

Podle něj není v současné době možné spolupracovat s primátorem Korytářem a radní Květoslavou Morávkovou.

Sociální demokrat: Žádná modrá mafie neexistuje

Přístup sociální demokracie je mnohem rezolutnější. Odmítá vyjednávat se všemi členy strany Změna pro Liberec. ČSSD naopak nevadí případná spolupráce s KSČM nebo ODS. Sociální demokracie přitom před volbami deklarovala, že do koalice s občanskými demokraty nepůjde.

Bývalý primátor Liberce Jiří Kittner (ODS) a Kateřina Neumannová.
Bývalý primátor Liberce Jiří Kittner (ODS) a Kateřina Neumannová. | Foto: Ondřej Besperát

"Já to říkám otevřeně. Na žádnou modrou mafii nebo rudé nebezpečí nevěřím. Nic takového neexistuje. Budeme jednat se všemi," prohlásil pro Aktuálně.cz zastupitel Martin Sepp (ČSSD).

Kvůli sporu sociální demokracie se Změnou pro Liberec se podle informací Aktuálně.cz rýsuje menšinová koalice ČSSD, Unie pro sport a zdraví a Liberec občanům s tichou podporou ODS.

"My jsme nikdy neřekli, že se sociální demokracií spolupracovat nebudeme. ODS skončila druhá ve volbách. Pokud ČSSD nechce spolupracovat se Změnou pro Liberec, tak se bez nás nová koalice nesloží," řekl Aktuálně.cz zastupitel a exprimátor Jiří Kittner (ODS).

Zastupitel chce nechat ODS v politické karanténě

Někteří členové rozpadlé koalice ale s občanskými demokraty spolupracovat nechtějí.

"Měla bych s tím problém. Když se tady bude třeba stavět cyklostezka, tak já nechci, aby byla o padesát procent předražená. Jde mi o to, aby byl chod radnice efektivní," podotkla náměstkyně primátora Zuzana Kocumová (Unie pro sport a zdraví).

I Svoboda ze strany Liberec občanům by preferoval radu bez občanských demokratů.

Proti koalici ČSSD a ODS se již ve čtvrtek postavil také předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka. "Byl bych opravdu nerad, kdyby se nějak posílil vliv zprofanované ODS na chod města," řekl Aktuálně.cz.

Zastupitelé Změny pro Liberec chtějí, aby projekt koaličních stran v Liberci pokračoval. Jsou kvůli tomu připraveni obětovat i místo primátora Korytáře. "Nejdříve si to ale musíme vyříkat mezi sebou," tvrdí Josef Jadrný.

"Jsme ochotni jednat o čemkoliv. Koalici s ODS ale určitě nepodpoříme. Nechceme udělat z Liberce město s pochybnou minulostí. Je nutné, aby byli občanští demokraté alespoň jedno volební období v politické karanténě," prohlásil Josef Šedlbauer.

Náměstkyně primátora nechce v čele radnice loutku

Podle Kocumové by ale měl Korytář zůstat v čele radnice. "Pokud nechceme, aby byl primátor pouhá loutka, je Honza Korytář dobrá volba, i když je to sólo hráč a komunikace s ním není pokaždé jednoduchá," řekla.

Právě jednání uvnitř koalice bylo prý důvodem, proč ČSSD ve čtvrtek navrhla odvolání Korytáře. Primátor to ale odmítá.

Foto: Ondřej Besperát

Podle něj sociální demokracie z koalice odešla, protože chtěl zrušit veřejné soutěže na dva velké projekty za půl miliardy korun financované z Evropské unie. To naopak popřel Martin Sepp.

V soutěži na dostavbu bazénu zvítězil liberecký Syner. Opravu místních lázní měla mít na starosti společnost Chládek a Tintěra.

Korytář měl v pátek podepsat smlouvy pod oběma projekty. Aktuálně.cz řekl, že to ale neudělal, protože má k dizpozici posudek, podle kterého bylo výběrové řízení velmi nestandardní. Podepsat smlouvy by prý bylo pro město riskantní.

 

Právě se děje

Další zprávy