Patnáctiletý chlapec zřejmě nikdy nebyl ve škole

Domácí Domácí
1. 3. 2011 10:53
Rodiče tvrdí, že syna učí doma. Za případem může stát sekta
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Česká Lípa - Neobvyklý případ záškoláctví řeší základní škola v České Lípě. V lavici tam dosud neviděli patnáctiletého chlapce.

Chlapec je na škole zapsán od roku 2008, kdy se jeho rodina měla do České Lípy přestěhovat z Prahy.

Žák při přezkoušení na českolipské Základní škole Špičák stěží dokončil sedmou třídu. V osmé třídě se situaci s menší obměnou opakovala, napsalo Právo.

"Rodiče nahlásili, že odjíždějí do ciziny a nebudou syna posílat do školy. Proto stejným způsobem uzavřel o rok později i osmý ročník. Přesné místo pobytu v cizině však nenahlásili ani nedoložili doklady ze zahraničních škol a podle očitých svědků se stále zdržují v České Lípě," řekl listu ředitel školy Libor Šmejda.

Za rodiči stojí pražský právník

Rodiče při přezkoušení ve škole tvrdili, že syna učí doma. To je však možné pouze u žáků prvního stupně. Ani historka o pobytu v Německu nepřipadala učitelům příliš věrohodná, protože chlapec nerozuměl německy téměř ani slovo.

Žák by nyní měl skládat poslední zkoušky. Ani na jeden z termínů se však nedostavil. Po stížnosti rodičů musel ředitel z rozhodnutí školní inspekce vypsat pro chlapce další náhradní termín.

"Rodiče komunikují jen písemně, zastupuje je prvotřídní pražský právník. Dělá to na mne dojem, že za celým případem může stát nějaká sekta," uvedl Šmejda. Domněnku o příslušnosti k sektě podporují i sousedé rodiny.

"Bydlí tu minimálně patnáct let. Jsou stále zavření doma. Občas je slyšet, jak u nich hraje rádio, občas jde celá rodina společně na nákup," uvedl jeden z nich. Rodina prý nikomu neotvírá. Podivné chování prý začalo teprve před několika lety.

Záškoláctví chlapce se už věnovala policie i sociální odbor, soud však rodiče obžaloby z ohrožení výchovy dítěte zprostil.

"Krajský soud se podle mého názoru dostatečně nevěnoval tomu, co vyplývalo ze shromážděných dokladů o výchově dítěte," řekla žalobkyně Jitka Bojanová z okresního státního zastupitelství v České Lípě. Případ pokračuje v civilním řízení a čeká se na znalecký posudek k řízení o možném nařízení ústavní výchovy dítěte.

 

Právě se děje

Další zprávy