16letý pirát nabídl na webu 2500 filmů. Hrozí mu 2 roky

Domácí Domácí
5. 1. 2011 19:11
Nositelům autorských práv měl způsobit škodu přes 138 miliónů korun
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Liberec - Šestnáctiletý chlapec z Liberce na svých stránkách zpřístupnil veřejnosti 2500 filmů. Hrozí mu za to až dva roky.

Podle policie se provinil přečinem z porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi.

Jak se kriminalistům podařilo zjistit, chlapec si zřídil na internetu webové stránky, těch byl také hlavní správce i administrátor. Na svých stránkách umístil a nechal vyvěšené, a tím pádem pro kohokoliv volně přístupné, odkazy k různým audiovizuálním dílům. Návštěvníkům svých stránek tak zpřístupňoval různé filmy, aniž by k tomu měl souhlas nositelů práv.

Policistům se podařilo prokázat, že zpřístupňoval různá audiovizuální díla již od poloviny roku 2009, tedy v době, kdy mu bylo teprve patnáct let.

Chlapec dostal ve 14 letech varování

Česká protipirátská unie ale chlapce oslovila již rok předtím, tedy v roce 2008, kdy byl vyzván k ukončení porušování autorských práv. V té doby bylo chlapci 14 let. Vzhledem k tomu, že na výzvu chlapec nereagoval, obrátila se Česká protipirátská unie na policii, kde podala trestní oznámení pro podezření z porušování zákona.

Nositelům autorských práv, které zastupuje Česká protipirátská unie, tak způsobil škodu přes 138 miliónů korun. Chlapec si již převzal usnesení o zahájení trestního stíhání.

Jeho provinění je posuzováno ještě podle trestního zákona č. 140/1961 Sb., § 152/odst.1, kde je trestní sazba až dva roky, peněžitý trest nebo propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty. Konečné slovo bude mít až soud, který je kompetentní posoudit vinu 16letého chlapce a rozhodnout tak o formě a výši trestu.

"Tento případ je ojedinělý hned v několika ohledech - v počtu děl, u kterých byla porušena autorská práva, ve výši způsobené škody a v neposlední řadě i věkem pachatele," komentuje případ krajská policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

 

Právě se děje

Další zprávy