Násilník z Krupky terorizoval lidi ve výchovném ústavě

ČTK ČTK
11. 12. 2010 6:07
Chlapec musel být přemístěn do zařízení s přísnějším režimem v Děčíně - Boleticích
Chrastava se letos negativně proslavila hned dvakrát  - na jaře brutálním útokem, v létě povodněmi
Chrastava se letos negativně proslavila hned dvakrát - na jaře brutálním útokem, v létě povodněmi | Foto: Vít Kchaml

Chrastava - Patnáctiletý chlapec, který spolu se šestnáctiletým kamarádem na jaře brutálně zbil a znásilnil v Krupce na Teplicku dvanáctiletého hocha, musel být z výchovného ústavu v Chrastavě přemístěn do zařízení s přísnějším režimem v Děčíně - Boleticích. Informovala o tom televize Nova.

Chlapec terorizoval chovance i zaměstnance, ústav na něj podal trestní oznámení kvůli napadení zdravotnice.

"Byl agresivní vůči ostatním dětem i vůči dospělým, zejména k ženám. Museli jsme tohoto chlapce oddělit od kolektivu," řekla ředitelka ústavu Markéta Sochorová.

V Boleticích bude mladík zařazen do šestičlenné skupiny, na kterou dohlížejí tři vychovatelé. Ředitel ústavu Pavel Bártík uvedl, že už se starali i o chlapce, který spáchal vraždu.

Incident v Krupce na Teplicku se odehrál na konci dubna. Útočníci chtěli podle obžaloby chlapce okrást a když zjistili, že nic nemá, brutálně ho zbili a zneužili. Chlapec skončil na jednotce intenzivní péče, měl zlomené žebro, zakrvácenou hrudní dutinu, natrženou slezinu a řadu dalších zranění.

Soudkyně Kamila Elsnicová označila jejich jednání za jednoznačný lynč. Při samotném fyzickém napadání útočníci chlapci řekli, že mu udělají to samé, co prý dělal Hitler cikánům.

Starší z útočníků byl odsouzen na deset let do vězení za pokus o vraždu ve spolupachatelství, loupež, vydírání s rasovým podtextem a znásilnění.

Druhý útočník stíhán nebyl, protože v době činu mu bylo teprve 14 let, patnácté narozeniny oslavil až v září. "Je otrlý, neštítí se ničeho. Troufám si říct, že ho tu brzy uvidíme v jiné roli," řekla při hlavním líčení soudkyně.

 

Právě se děje

Další zprávy