Proces hledá pravdu o mučení disidentů za totality

Miloslav Lubas
19. 11. 2010 15:40
Bývalý poslanec za KSČM Josef Vondruška je před soudem, měl týrat disidenta
Josef Vondruška v roce 2007 ještě jako poslanec
Josef Vondruška v roce 2007 ještě jako poslanec | Foto: Ludvík Hradilek

Liberec - Po více než 30 letech od doby, kdy podle obžaloby týral politického vězně, stanul před soudem bývalý poslanec za KSČM Josef Vondruška.

Obžaloba ho viní, že v době, kdy působil jako vychovatel nápravně-výchovného ústavu v Liberci-Minkovicích, mnohokrát fyzicky napadl chovance, bývalého disidenta Jiřího Wolfa.

Vondruškovi hrozí za zneužití pravomoci veřejného činitele dva roky až deset let vězení.

Vondruška: Toho pána neznám

Někdejší komunistický poslanec při pátečním hlavním líčení popřel, že by kohokoli trýznil.

"Wolfa jsem viděl poprvé, až když za mnou přišel před několika lety do parlamentu," tvrdí Vondruška.

Wolf oponuje, že ho Vondruška bil. Ovšem beze svědků - na "samotce" - mimo jiné i na Štědrý den 1979.

"Uchopil mě za krk a strkal mi hlavu k tureckému záchodu. Bil mě pěstmi i obuškem a kopal do mě. Močil jsem pak krev," vypověděl před několika lety osmapadesátiletý Wolf.

Prý měl i příznaky otřesu mozku.

Dnes Wolf uváděl, že mu Vondruška dával "pouze" rány pěstí a kopance. "Je to už dlouho a ve stresových situacích si vybavuji obtížně detaily," vysvětlil Wolf.

Bývalého disidenta poslal komunistický režim do vězení nejdříve na tři a půl roku a potom na šest let.

Nejdřív vězňům zazpívali, pak je seřezali

Při procesu u Okresního soudu v Liberci Wolf upozornil, že ho "bachaři" ve vězení tloukli, ponižovali, trápili ho zimou a dávali mu málo jídla. Opakovaně ho prý také zavírali na samotku.

"Chodili si tam, jak chtěli, se svými vlastními klíči. O Vánocích nám zazpívali sprosté koledy a seřezali nás," podotkl Wolf.

Podle posudku znalce - psychiatra - trpí Wolf duševní potuchou, která vzniká, pokud je člověk vystaven nebezpečným, život ohrožujícím zážitkům. Jeho posttraumatická stresová porucha se projevuje například trvale nedůvěřivým postojem k okolnímu světu a rovněž depresemi. Znalec považuje Wolfovo líčení zážitků z vězení za věrohodné. "Jednání dozorců mohlo vyvolat jeho duševní poruchu," dodal.

Vondrušku vydala v září 2007 k trestnímu stíhání Poslanecká sněmovna. Vondruška označil již dříve Wolfovo obvinění za "holé nesmysly". "Násilí na odsouzených se nedalo 'ututlat' ani před rokem 1989. Kromě jiného mohli psát bez kontroly dopisy mimo vězení dozorovým prokurátorům nebo soudcům," prohlásil již dříve Vondruška.

Proč se roky nikdo neozval

Obvinění proti němu se objevila až v roce 2006, kdy se stal poslancem sněmovny. Vondruška nechápe, proč s nimi někdo nevystoupil v letech 1990 a 1991, kdy se proti poměrům ve věznicích před listopadem 1989 ozývalo nejvíce lidí.

"Nic se nedělo ani v druhé polovině roku 1992, kdy jsem byl poslancem Federálního shromáždění. Natož v době, kdy jsem se v Preciose živil jako zámečník," upozornil Vondruška.

Wolf řekl, že chtěl, aby před soudem skončili všichni, kdo ho v Minkovicích týrali. "Vyšetřovatelka mi ale vysvětlila, že by všechno trvalo deset až patnáct let, a tak jsem nakonec obvinil jen Vondrušku," vysvětlil Wolf.

Historik Tomáš Bursík, který studoval personální spis Vondrušky z jeho minkovické éry, tvrdí, že Vondruška byl aktivní až horlivý příslušník Sboru nápravné výchovy. Podnět k vyšetřování Vondruškova působení v Minkovicích v 70. a 80. letech podal předloni v září známý disident a aktivista Petr Cibulka.

Horlivost v práci

"Co je špatného na tom, když je člověk v práci horlivý? Na rozdíl od některých svých kolegů jsem se snažil plnit si své povinnosti a důsledně jsem vyžadoval, aby si je plnili i vězni," konstatoval Vondruška.

Nadřízení z Minkovic vytýkali Vondruškovi výbušnou a netolerantní povahu a netaktické vystupování. Vadilo jim, že kázeňské prohřešky řeší s konfliktními vězni o samotě a takzvané "donucovací prostředky" používá častěji, než by musel.

Soudce vyslechl Vondrušku, Wolfa a znalce. Přečetl některé výpovědi a hlavní líčení odročil na 21. ledna příštího roku, kdy přijdou na řadu další svědci.

 

Právě se děje

Další zprávy