Týral bývalý poslanec Vondruška vězně? Soud se vleče

Domácí ČTK Domácí, ČTK
19. 11. 2010 7:28
Případem někdejšího bachaře a poslance KSČM se má v pátek zabývat liberecký soud
Kauza Josefa Vondrušky se táhne již čtyři roky
Kauza Josefa Vondrušky se táhne již čtyři roky | Foto: Ludvík Hradilek

Liberec - Liberecký okresní soud se v pátek začne zabývat případem bývalého vězeňského dozorce a komunistického poslance Josefa Vondrušky.

Žaloba jej viní ze zneužívání pravomoci veřejného činitele. Na začátku 80. let prý bil ve věznici v Minkovicích u Liberce politického vězně Jiřího Wolfa. Hrozí mu až deset let vězení.

Soud měl začít už na konci září, ovšem byl odročen kvůli nepřítomnosti obhájce. Vondruška už dříve svou vinu popřel a Wolfovu výpověď označil za lživou.

Podle vyšetřovacího spisu Vondruška například Wolfa bezdůvodně udeřil rukou do obličeje. Wolf upadl, dozorce mu dal ránu do hrudníku a bil ho obuškem.

Na agresivitu bachaře Vondrušky upozornili i další političtí vězni – Vladimír Hučín či Jiří Gruntorád.

Paralela s případem Aloise Grebeníčka

Vondruška je někdejším poslancem Federálního shromáždění ČSFR a později Poslanecké sněmovny ČR. V roce 2004 neúspěšně kandidoval na senátora za Liberecký kraj, porazil ho Přemysl Sobotka. V letošních parlamentních volbách již nekandidoval a odešel do důchodu.

Policie řeší obvinění Vondrušky z týrání vězňů již od roku 2006. V roce 2007 zbavila Sněmovna Vondrušku kvůli kauze poslanecké imunity. To byl také poslední zásadní posun v celém případu, který se protahuje již čtyři roky.

Někteří bývalí disidenti a političtí vězni upozorňují na paralelu s případem Aloise Grebeníčka, jehož kauza se táhla bez výsledku řadu let až do jeho smrti. Grebeníček se za celou dobu k soudu nedostavil.

 

Právě se děje

Další zprávy