Volební boj přiostřuje: Místostarosta je lupič

Miloslav Lubas
6. 10. 2010 8:00
Druhému muži českolipské radnice někdo připomněl kriminální čin z mládí
Českolipský místostarosta Jan Stejskal jako lupič v saku se škraboškou.
Českolipský místostarosta Jan Stejskal jako lupič v saku se škraboškou. | Foto: Miloslav Lubas

Česká Lípa - Se škraboškou lupiče byl před komunálními volbami na billboardu zobrazen místostarosta České Lípy Jan Stejskal (ODS).

Velkoplošná politická antireklama se objevila u rušné silnice první třídy mezi Českou Lípou a Novým Borem.

Plakát s heslem "Vytlač škváru a nekrkej komáre!" a s dovětkem "Kdo neokrádá stát, okrádá vlastní rodinu" poutal pozornost řidičů několik týdnů a zmizel teprve před pár dny.

"Vytlač škváru a nekrkej komáre!" v hantýrce galérky znamená, aby přepadený člověk odevzdal lupičovi bez řečí peníze.

Před komunálními volbami připomínal billboard zhruba čtvrt století staré přepadení benzinové stanice, na kterém se Stejskal coby zhruba patnáctiletý podílel. U soudu tehdy dostal podmínku.

Stejskal mluví o záludnosti

Místostarosta je nyní na kandidátce ODS "dvojkou" a billboard sám neviděl. Lidé mu o něm pouze vyprávěli.

"Sám bych takovou záludnost nikomu neudělal. K přepadení benzinové pumpy jsem se v médiích vyjadřoval už před šesti lety a lidé vědí, co se tenkrát stalo," prohlásil.

V partě zapojené do loupeže se prý ocitl kvůli problémům v rodině a při přepadení seděl v autě.

Jeho pubertální "škraloup" vyšel najevo před jednáním městského zastupitelstva, na němž se ucházel o funkci místostarosty. Nakonec ji i získal.

Média o jeho účasti na loupežném přepadení informovali před takřka šesti lety českolipští zelení.

Tehdy jim vadilo i Stejskalovo nižší vzdělání.

Zelení: Billboard není naše práce

Současný lídr Strany zelených v České Lípě Miroslav Hudec odmítl jakoukoliv spojitost své strany s "hanobícím" billboardem.

"Není to náš styl a navíc nemáme na velkoplošnou reklamu peníze. A kdybychom je měli, využili bychom je jinak. Například na pomoc po povodních," prohlásil.

Stejskal vylučuje, že by jeho velkoplošná karikatura se škraboškou upozorňovala na nějaké jeho současné "hříchy" při práci na radnici. "Jako místostarosta jsem neudělal nic protiprávního," dodal.

Nepokoušel se vypátrat, komu billboard patří a kdo si útok objednal. "Dalo by se to zjistit, ale raději to ani nechci vědět," uvedl místostarosta. O trestním oznámení na neznámého pachatele neuvažuje.

Protistejskalovský billboard patří v regionální předvolební kampani na veřejných plochách k výjimkám. Žádné podobné výpady proti jednotlivému politikovi Aktuálně.cz v Libereckém kraji nezaznamenalo.

Stejskal neoznačil žádné podezřelé

O trestním oznámení na neznámého pachatele Stejskal neuvažuje a za "podezřelého" neoznačil žádnou politickou stranu nebo sdružení. Odpůrce však měl v minulosti i v mateřské ODS.

V lednu 2005 zveřejnily českolipské i-noviny článek, kde autor Petr Sršeň uvedl:

"Kdysi se konala jedna neformální akce, kde se členové ODS trumfovali, kdo ví na Jana Stejskala větší nepřístojnost. Jeden 'odeesák' (mimo jiné člen zastupitelstva) přišel s informací, že se Jan Stejskal v mládí účastnil loupežného přepadení čerpací stanice. Podotýkám, že se nejedná zdaleka o jedinou kontroverzní informaci o Stejskalovi přímo z jádra ODS, znám přinejmenším jednoho člověka (člena ODS), který nám zcela záměrně dodával různé zákulisní a dost zajímavé informace nejen o Stejskalovi, ale i o dalších členech českolipské ODS včetně Petra Skokana. (pozn. red. - bývalý starosta České Lípy, bývalý hejtman Libereckého kraje a současný poslanec sněmovny za Věci veřejné)"

i-noviny tehdy udělaly se Stejskalem rozhovor. Ten se v něm k přepadení benzinové pumpy přiznal a vysvětlil, proč se do něho zapletl.

 

Právě se děje

Další zprávy