Liberecké závody potvrdily mizérii českých skokanek

ČTK ČTK
2. 10. 2010 11:08
Žádná česká skokanka na lyžích nedosahuje úrovně světové špičky
České skokanky na lyžích mezi světovou elitu nepatřily a nepatří. Změnit to má nový trenér.
České skokanky na lyžích mezi světovou elitu nepatřily a nepatří. Změnit to má nový trenér. | Foto: http://ladies-skijumping.com

Liberec - František Vaculík chce pozvednout české skokanky na lyžích. Má před sebou hodně práce, jelikož žádná z jeho svěřenkyň nedosahuje úrovně světové špičky.

To potvrdil i letní Kontinentální pohár, jehož seriál vyvrcholil v pátek v Liberci.

Závod na můstku HS100 vyhrála Italka Elena Runggaldierová, která přistála na hranici 94 a 99 metrů. O pouhý půlbod tak předstihla Jaqueline Seifriedsbergerovou z Rakouska.

Celkový triumf v seriálu získala loňská královna zimního Kontinentálního poháru Daniela Iraschková z Rakouska, která na můstku pod Ještěděm chyběla.

Nejlepší česká závodnice Michaela Doleželová ze Sokola Kozlovice obsadila 22. místo. "Jsem jakžtakž spokojená, v prvním kole jsem neměla podmínky a nešlo s tím nic dělat. To mě mrzí," řekla.

Bodovaly i 24. Vladěna Pustková a 27. Lucie Míková, jen mladičká Dejmková pokazila skok a s 46 metry skončila 33., poslední.

Ambice: V jednotlivkyních do 30. místa, v týmech do 6.

"Výkony nebyly špatné. V prvním kole neměla děvčata ideální podmínky, ve druhém Vlaďka (Pustková) zpozdila odraz a Míša (Doleželová) byla až moc přemotivovaná," komentoval výkony nový reprezentační kouč Vaculík. Ten začátkem července nahradil Jaroslava Sakalu, mistra světa v letech na lyžích z roku 1994.

Sakala se stal koučem frenštátských juniorů, s nimiž se připravují i dívky, které jsou z jeho regionu. Vaculík vede ženy jen na společných soustředěních a při závodech. "Funguje nám to, domluvíme se. On je nachystá a řekneme si co a jak," poznamenal Vaculík.

Ambice skokanek vidí Vaculík okolo třicátého místa ve Světovém poháru, bodované hranice. A pro nejlepší z nich, Michaelu Doleželovou, by neměla být „nedoskočitelná“ patnáctka.

"Podmínky máme slušné. Na mistrovství světa do Osla by měly odjet tři skokanky. A na juniorském šampionátu v Otepää bych chtěl být v týmech do šestého místa," řekl.

 

Právě se děje

Další zprávy