Nový obchoďák otevřel, výlohy v centru zejí prázdnotou

Domácí ČTK Domácí, ČTK
23. 9. 2010 13:53
Mnozí obchodníci se přesunuli do rozšířeného libereckého OC Forum
OC Forum vyrostlo namísto architekty ceněného OC Ještěd
OC Forum vyrostlo namísto architekty ceněného OC Ještěd | Foto: Martina Machová

Liberec - Ulice v centru Liberce se vylidňují.

Obchodníci se postupně stěhují za zákazníky do nákupních center, a tak ve městě přibyly prázdné výlohy.

Naposledy s otevřením druhé etapy Obchodního centra Forum, která se zákazníkům otevřela ve čtvrtek.

Společnost tím navázala na již dokončenou etapu první, která byla otevřena v únoru 2009. Od té doby centrem prošlo více než 4,5 milionu lidí.

Dnes Forum nabízí kolem 130 obchodů na ploše 46 tisíc metrů čtverečních a je po Nákupním centru Nisa druhým největším v Liberci.

"Forum je dnes z 95 procent obsazené, i když některé firmy nestihly své ochody dokončit," řekl novinářům při otevření výkonný ředitel Multi Development pro střední Evropu Ronald Dasbach.

Forum místo Ještědu

Stavbu obchodního centra za 1,7 miliardy korun provázely od začátku velké emoce.

Skupina architektů se snažila zabránit zbourání starého obchodního domu Ještěd, jehož autory byli architekti Karel Hubáček a Miroslav Masák. To se ale nepodařilo a stavba ze 70. let musela ustoupit nové výstavbě. Dnes je centrum hotovo, v okolí nákupního centra budou ale ještě práce pokračovat.

"Připravujeme rekonstrukci Soukenného náměstí za více než deset milionů, která je naplánována na příští rok," řekl náměstek primátora Ondřej Červinka.

Město také připravuje revitalizaci parku mezi obchodním centrem a krajským úřadem. Kdy se uskuteční, není podle Červinky zatím jasné. "Pozemky je třeba nejprve majetkově vypořádat," vysvětlil.

 

Právě se děje

Další zprávy