Královéhradecko ruší 32 vlakových linek, kvůli naftě

Domácí ČTK Domácí, ČTK
10. 6. 2012 13:06
Zrušily se především dopolední, večerní a víkendové spoje
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Hradec Králové - V Královéhradeckém kraji začal v neděli platit nový jízdní řád železnic, který zrušil či omezil 32 spojů.

České dráhy a hradecké hejtmanství redukci spojů zdůvodnily zdražením pohonných hmot a energií a nezvýšením příspěvku státu na dopravní obslužnost o inflaci.

Rozsah železniční dopravy v kraji se sníží asi o půl procenta. Dosud vlaky objednané hradeckým krajem měly ročně najet 5,4 milionu kilometrů.

Od neděle již například nepojedou tři páry vlaků mezi Solnicí a Rychnovem nad Kněžnou.

Možnost dojíždění vlakem do závodu Škoda Auto v Kvasinách u Solnice v době střídání směn zůstane zachována, uvedla krajská společnost Oredo, jež dopravu v kraji organizuje.

Rušení spojů se dotklo i tratí mezi Náchodem a Novým Městem nad Metují, Broumovem a Meziměstím, Hronovem a Policí nad Metují či Novým Bydžovem a Smidary.

Po dobu letních prázdnin nepojede jeden pár vlaků mezi Hradcem Králové a Jičínem. Jeden pár vlaků skončil například i mezi Hradcem Králové a Jaroměří. Změny se týkají spojů na devíti tratích.

Kraj s Českými drahami zrušil zejména spoje přepravující málo lidí, spoje provozované o víkendu či v dopoledních a večerních hodinách. Rušily se i linky, kde je možnost souběžné autobusové dopravy. 

V celém hradeckém kraji České dráhy denně přepraví kolem 45 000 lidí. Hejtmanství regionální železniční dopravu letos dotuje 363 miliony korun.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Další možná doprava v ČR.

 

Právě se děje

Další zprávy