Vzácný Proboštův Betlém z Třebechovic se přestěhoval

ČTK ČTK
26. 9. 2011 15:01
Nová muzejní budova za téměř 60 milionů korun by měla být otevřená od roku 2013
Foto: Web Třebechovické muzeum betlémů

Třebechovice pod Orebem (Královéhradecko) - V Třebechovicích pod Orebem v pondělí přestěhovali unikátní Proboštův betlém.

Původní objekt muzea čeká demolice a následně na místě vyroste nová muzejní budova.

Betlém je nyní umístěn v náhradních prostorách v bývalé továrně na Heldově náměstí. Radnice společně s muzeem uvažuje o tom, že během Vánoc umožní jeho prohlídku.

Vyřezávaný pohyblivý betlém, se kterým se naposledy hýbalo před 39 lety, se na stěhování připravoval od května. Odborníci museli betlém zajistit před přepravou, následovalo jeho přeložení na podvalník za nákladním vozem, který s ním opatrně ujel zhruba 800 metrů dlouhou trasu do náhradních prostor.

"Udělali jsme při přípravě bezpečného transportu maximum, ale nikdy nemůžete vyloučit nějaký problém. Naštěstí vše proběhlo bez komplikací a mohli jsme si oddechnout," řekl třebechovický starosta Jiří Němec.

Transport betlému sledovalo v ulicích mnoho lidí. Například na průjezd kamionu s betlémem náměstím se přišly podívat stovky dětí z třebechovických škol. Z betlému však téměř nic neviděly, protože jej kryly kartonové krabice a igelit.

Nové muzeum nabídne lepší zázemí

Třebechovické muzeum betlémů bylo pro veřejnost naposledy otevřené 1. května. Nová muzejní budova za téměř 60 milionů korun, jejíž výstavbu podpořila Evropská unie, by měla být otevřená od roku 2013.

"Je vypsáno výběrové řízení na zhotovitele stavby, vybrat bychom ho měli během dvou tří týdnů. Ještě v říjnu bychom chtěli zahájit demolici staré budovy a následně výstavbu nové," uvedl Němec.

Nové muzeum nabídne lepší zázemí pro vystavované betlémy i pro návštěvníky.

Unikátní betlém čeká v následujících letech opravy. "Vyžaduje generální opravu, se kterou počítáme v nové budově a kterou by mohli sledovat návštěvníci. Nyní využijeme času k dílčím opravám," řekl Němec.

Světová rarita

V nevyhovujícím objektu muzea u náměstí byl betlém uložený od roku 1972, kdy bylo muzeum postaveno. V letech předtím putoval po světě po výstavách.

Velký úspěch sklidil na světové výstavě Expo 1967 v Montrealu, o rok později se představil v Nizozemsku a v roce 1970 v Londýně.

Více než sto let starý betlém má zhruba 2000 vyřezávaných dílů a 350 figurek, z toho 51 se pohybuje při práci a dalších 120 jezdí na několika pohyblivých pásech.

 

Právě se děje

Další zprávy