Náměstek skončí ve funkci kvůli chybám ve vedení kina

ČTK ČTK
21. 9. 2011 16:00
Leoše Kučeru vyzvali k rezignaci koaliční partneři z ODS a TOP 09

Hradec Králové - Náměstek hradeckého primátora Leoš Kučera (Doma v Hradci), kterého koaliční partneři vyzvali k rezignaci kvůli údajným chybám při řízení Kina Centrál, zřejmě do týdne skončí ve vedení města.

O tom, kdo jej ve funkci vystřídá, se stále jedná. Nahradit by ho mohla druhá členka zastupitelstva za Doma v Hradci Aneta Maclová.

Novinářům to ve středu řekl hradecký primátor Zdeněk Fink (HDK). Kučera, který byl před nástupem do funkce na radnici ředitelem kina, je na zahraniční cestě.

"Náměstek Kučera přijal naše doporučení. Po dohodě v koalici bude někým nahrazen, nabízí se druhý člen uskupení Doma v Hradci," řekl Fink.

Kučera se podaří dát hospodaření kina do pořádku

Podle něj v koalici existuje dohoda, že se Kučera po odchodu z funkce náměstka pokusí dát hospodaření kina do pořádku. Když uspěje, mohl by se vrátit zpět na pozici náměstka. "Podle mě tady udělal kus dobré práce," řekl Fink. Žádný termín, do kdy by Kučera měl dát hospodaření kina do pořádku, dosud nebyl stanoven.

Hospodaření Kina Centrál, které provozuje občanské sdružení Pro Centrál, jehož je Kučera místopředsedou, prověřuje radnice. "Výsledky auditu ještě nemáme k dispozici," řekl Fink. Hospodaření kina podle něj též kontroluje finanční úřad.

Sdružení Pro Centrál údajně dluží svým obchodním partnerům nejméně 1,5 milionu korun.

Radnice, která kino každoročně dotuje, o těchto dluzích donedávna nevěděla. Fink připustil, že nápravu hospodaření kina by mohl zkomplikovat případný insolvenční návrh ze strany jeho věřitelů.

Mohl by se stát vydíratelným, zní z TOP 09

K rezignaci Kučeru vyzvala nejdříve ODS, následovala ji TOP 09. "Politik, který se ocitne v takové situaci a přitom spravuje veřejné prostředky, by se snadno mohl stát vydíratelným. Považujeme proto jeho další setrvání v pozici náměstka primátora a člena rady města za zcela nepřijatelné," uvedla v prohlášení místní organizace TOP 09.

Kučera již dříve řekl, že kino Centrál je jen záminkou. "Víc než problémy kina někomu vadí, že jsem údajně do voleb kandidoval s vědomím, že kino nějaké problémy mělo a já jsem to zatajil," tvrdí Kučera.

Na vedení hradecké radnice se více než dva měsíce po komunálních volbách dohodli zástupci ODS, Hradeckého demokratického klubu (HDK), Volby pro město (VPM), TOP 09 a uskupení Doma v Hradci. Středopravá koalice má v sedmatřicetičlenném královéhradeckém zastupitelstvu celkem 21 hlasů, v opozici zůstala v komunálních volbách vítězná ČSSD, KSČM a Změna pro Hradec.

 

Právě se děje

Další zprávy