V potoce jsou toxické látky, obsahují je i ryby

ČTK ČTK
28. 6. 2011 15:47
Lampertický potok na Trutnovsku podle ekologů nejspíš znečistilo zavážení dolu odpady

Hradec Králové - V Lampertickém potoce u Žacléře na Trutnovsku, který teče nedaleko bývalého uhelného dolu Jan Šverma, jsou různé toxické látky. Ty jsou obsaženy i v rybách.

Vyplývá to z výzkumu, jehož výsledky prezentovalo ekologické sdružení Arnika. Podle Arniky je nejpravděpodobnějším původcem znečištění zavážení dolu odpady, které provádí firma Gemec-Union. Firma ale odmítla, že by znečištění potoka toxickými látkami pocházelo z její činnosti.

Podle experta Arniky Jindřicha Petrlíka jsou v sedimentech Lampertického potoka ve vysokých hodnotách obsaženy takzvané perfluorované látky, hexachlorbenzen, polychlorované bifenyly a DDT. "V případě hexachlorbenzenu šlo o nejvyšší hodnoty naměřené v sedimentech ze 14 sledovaných lokalit," uvedl Petrlík.

Lidé by neměli jíst ryby z potoka

Koncentrace této látky v potoce je podle Arniky desetinásobně vyšší než cílová hodnota pro sedimenty stanovená Mezinárodní komisí na ochranu Labe. Přímé ohrožení zdraví tamních obyvatel by mohlo nastat tím, že by lidé jedli ryby z potoka, uvedl Petrlík.

Prokurista firmy Gemec-Union Zdeněk Adamec označil závěry Arniky za neseriózní. "Území je historicky zatíženo přes 400 let trvající hornickou činností, při níž se používaly metody ničící životní prostředí. Teď to napravujeme a jsme za to kritizováni," řekl Adamec.

Uvedl, že v lokalitě dolu jsou z minulosti tři haldy s celkem asi sedmi miliony tun materiálu po těžbě a spalování uhlí a rybník s 270 000 tunami kalů. Odmítl to, že by potok byl znečištěn z materiálů, které firma používá při rekultivaci.

Podle Petrlíka výzkum prokázal, že se nebezpečné látky dostaly do vodních ekosytémů i mimo provozy, kde firma Gemec-Union upravuje různé průmyslové odpady či čistírenské kaly před jejich uložením v rámci rekultivace dolu.

Žacléřský radní Jiří Jirásek řekl, že by firma měla s využíváním odpadů pro rekultivaci vytěžených černouhelných dolů přestat. Uvedl, že samotný černouhelný důl je již odpady zavezen a nyní se odpady ukládají do nově otevíraných lomů a na bývalý kalový rybník, tedy i přímo na povrch. Firma nyní žádá o rozšíření lomu pro dotěžení zbytku uhlí.

 

Právě se děje

Další zprávy