V Novém Městě nad Metují se sloučí dvě střední školy

ČTK ČTK
5. 5. 2011 13:23
Spojení škol schválilo k 1. srpnu krajské zastupitelstvo

Hradec Králové - Střední odbornou školu a učiliště v Novém Městě nad Metují na Náchodsku čeká sloučení s tamní střední průmyslovou školou.

Spojení škol k 1. srpnu letošního roku schválili krajští zastupitelé. Kraj to zdůvodňuje poklesem počtu žáků a snahou o zajištění ekonomické stability školy.

Krajský radní zodpovědný za oblast zdravotnictví Jiří Nosek zastupitelům řekl, že kapacita škol v Novém Městě je naplněna z 48 procent, v posledních letech klesá počet zájemců o studium.

Kraj také plánuje spojením obou škol ušetřit ročně zhruba milion korun. Hejtman hradeckého kraje Lubomír Franc na jednání řekl, že sloučení má racionální jádro. "Jde o to, aby sloučený subjekt mohl lépe fungovat," řekl Franc.

Proti sloučení vznikla petice

Proti sjednocení škol se vyslovila petice, která požadovala zachování novoměstské střední průmyslové školy a vedení diskuse o jejím případném sloučení.

"Samozřejmě pro Nové Město to není pozitivní zpráva, nám tak zůstává pouze jediná čtyřletá střední škola. Z toho zla si musíme vybrat alespoň to pozitivní, což je, že v názvu a naplnění školy zůstává střední průmyslová škola," uvedla místostarostka Nového Města nad Metují Bronislava Malijovská.

Zastupitelstvo Královéhradeckého kraje už letos v březnu schválilo z obdobných důvodů sloučení gymnázia, obchodní akademie a střední zemědělské školy v Hořicích.

Na začátku školního roku se v Královéhradeckém kraji v prvních ročnících středních škol neobsadila zhruba polovina volných míst z celkového počtu 12.

 

Právě se děje

Další zprávy