Touaregy jsou zbytečný luxus, ukázal audit záchranky

ČTK ČTK
6. 4. 2011 12:15
Královéhradecká záchranka mohla na provozu ušetřit miliony korun
Podle auditorů dosavadní vedení záchranářů porušovalo zákon o veřejných zakázkách. Ilustrační foto.
Podle auditorů dosavadní vedení záchranářů porušovalo zákon o veřejných zakázkách. Ilustrační foto. | Foto: Radek Pecák

Hradec Králové - Vedení Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje nakoupilo zbytečně drahé vozy. Vyplývá to z výsledků auditu.

"Existuje také podezření z úmyslné manipulace soutěží," informoval mluvčí hejtmanství Imrich Dioszegi.

Kraj již dříve vypsal výběrové řízení na ředitele zdravotnické záchranné služby. Nynější šéf Ladislav Žabka řekl, že se s výsledky auditu potřebuje teprve seznámit.

"Výsledky auditu hospodaření a vedení této příspěvkové organizace jsou velice znepokojivé," uvedl ekonomický náměstek královéhradeckého hejtmana Josef Táborský.

Volkswagen Touareg je zbytečný luxus

Podle něj se ukazuje, že záchranná služba mohla hospodařit daleko efektivněji a ušetřit na provozu miliony korun ročně. Kraj zvažuje podat trestní oznámení, sdělil.

Podle auditorů dosavadní vedení záchranářů porušovalo zákon o veřejných zakázkách. Auditoři doporučují revidovat některé dodavatelské smlouvy a provést výběrová řízení transparentněji a bez diskriminace. "Tím by organizace získala výhodnější tržní a dodací podmínky, protože v praxi je běžné vysoutěžit tyto podmínky o 20 až 30 procent výhodněji," uvedl Slavomír Hrinko ze společnosti Axcode, která audit prováděla.

Audit například upozornil na tendr na nákup vozidel pro nově zaváděný systém rendez-vous. Zadávací podmínky byly údajně napsané tak, že nákup levnějších vozů se prakticky vyloučil.

"Koupené automobily Volkswagen Touareg s plnou výbavou jsou pro potřeby záchranné služby zbytečně luxusní. Jejich provoz je rovněž dosti nákladný," uvedli auditoři. Pochybení a problémy, na které audit upozornil, se týkají výhradně způsobu systému řízení a hospodaření záchranné služby.

Kraj vypsal výběrové řízení na ředitele

Ředitel záchranné služby Žabka řekl, že výsledky auditu poprvé obdržel dopoledne a potřebuje se s nimi seznámit. "Na jednání na krajském úřadě jsme se dohodli, že na výsledky auditu máme reagovat do 20. dubna, zatím jsme audit vůbec nestudovali," řekl Žabka.

Podle něj auditoři během jednání řekli, že záchranná služba z auditu vyšla ekonomicky dobře a že jsou tam pouze některá drobná pochybení.

Královéhradecký kraj nedávno vypsal výběrové řízení na ředitele zdravotnické záchranné služby, zájemci se mohou hlásit od pátku 8. dubna. Kraj chce posílit ekonomickou odbornost ředitele. Žabka řekl, že se do výběrového řízení přihlásí.

Královéhradecká záchranná služba má své základny ve 13 městech kraje. V roce 2010 kraj uvolnil na provoz záchranné služby 157 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy