Policie obvinila kvůli napadení Roma 13 extremistů

Domácí ČTK Domácí, ČTK
13. 3. 2011 15:15
DSSS protestovala v Novém Bydžově v sobotu
Foto: Ondřej Besperát

Nový Bydžov (Královéhradecko) - Policie obvinila 13 pravicových extremistů. Zadržela je v souvislosti se sobotním útokem na Roma, který skončil v nemocnici. Večer ale na vlastní žádost odešel.

"Vyšetřování incidentu nadále pokračuje, všech 13 zadržených již policisté obvinili z trestného činu výtržnictví," řekla mluvčí královéhradecké policie Ivana Ježková.

Do Nového Bydžova přijelo na mítink Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) 500 pravicových extremistů a zhruba 200 jejich odpůrců, kteří se pokusili zabránit pochodu. Policie je však z trasy vytlačila.

"Bezpečnostní opatření jsme ukončili k 22:00, kdy z města odjely pořádkové jednotky, v ulicích nadále zůstávají zesílené policejní hlídky," řekla mluvčí s tím, že náklady na celou akci se budou pohybovat podle odhadů v řádech stovek tisíc.

DSSS svolala svou akci do Bydžova na základě údajných žádostí bydžovských občanů, kteří se bojí o svou bezpečnost. V Novém Bydžově se situace vyhrotila loni v listopadu po několika přepadeních a znásilnění mladé ženy.

Petici žádající zajištění bezpečnosti podepsalo 3257 lidí. Starosta Pavel Louda (ODS) tehdy následně vydal prohlášení ostře kritizující Romy a vyhlásil sérii opatření proti problémovým obyvatelům.

 

Právě se děje

Další zprávy