Extrémisté napadli v Bydžově Romy, jednoho zranili

Tereza Šídlová
12. 3. 2011 21:29
Městem pochodovali přívrženci radikální DSSS, policie musela zasáhnout i proti Romům
Bilance odpoledne v Novém Bydžově: sedm lidí zadrženo policií, dva lidé těžce zraněni.
Bilance odpoledne v Novém Bydžově: sedm lidí zadrženo policií, dva lidé těžce zraněni. | Foto: Ondřej Besperát

Nový Bydžov (Hradecko) - Do pozdního sobotního odpoledne visela nad Novým Bydžovem hrozba střetu extremistů podporující Dělnickou stranu sociální spravedlnosti (DSSS) a jejich odpůrců z řad Romů a antifašistů.

Policisté sílu použili právě proti odpůrcům extrémně pravicové akce, které přijel podpořit i bývalý zmocněnec pro lidská práva Michael Kocáb a představitelé Strany zelených.

Později došlo i ke střetu mezi neonacisty a Romy. Extremisti v převaze zranili jednoho Roma tak, že skončil v nemocnici a na chvíli i v bezvědomí.

Jiří Mašek z královéhradecké záchranné služby řekl, že zraněný muž byl s otřesem mozku a pohmožděninami převezen do novobydžovské nemocnice. Je mimo ohrožení života.

Policejní mluvčí Ivana Ježková ČTK večer potvrdila, že muž byl již na vlastní žádost propuštěn z nemocnice. "Sám se dostavil na policii, aby k incidentu podal vysvětlení," doplnila.

"Čechy Čechům"

V jednu hodinu po poledni začal na bydžovském Masarykově náměstí bouřit předseda DSSS Tomáš Vandas k pěti stovkám příznivců krajní pravice.

Na náměstí se ozývala hesla jako "Čechy Čechům" a "Kamarádi, odpor!".

Zástupce spřízněné slovenské strany mluvil na náměstí o "cikánském problému, který je třeba radikálně vyřešit" a o "cikánském teroru na Slovensku", centrem Bydžova zněly i obraty jako "rákosníci s divným pohledem".

Tou dobou už policie konala. Rozehnala ale opačný tábor - připravovanou blokádu bydžovské ulice Na Šarlejích. V ní žijí místní Romové a vedla přes ni trasa pochodu pravicových radikálů. Blokádu tvořili vesměs Romové, anarchisti a obhájci lidských práv, celkem až dvě stě lidí.

Policie na rozehnání shromáždění použila koňskou jízdu, těžkooděnce, dělbuchy i slzný plyn. Podle policistů byl jeden člověk zraněný a zadrženo sedm lidí pro neuposlechnutí výzvy. Mezi odpůrci pravicových extremistů byl i bývalý šéf sekce pro lidská práva z Úřadu vlády Czeslaw Walek. "Šlo o nepřiměřený zákrok," řekl po zásahu. Policie jej ale označila za "profesionální".

Foto: Ondřej Besperát

Proti akci radikálů vystoupil i šéf vládní Agentury pro sociální začleňování Martin Šimáček. "Snažil jsem se na místě vyjednat rozpuštění akce Dělnické strany sociální spravedlnosti. Starosta Pavel Louda ale nesouhlasil," řekl Aktuálně.cz Šimáček.

Šimáček poukazoval na to, že na akci se pohybují lidé s šálami s logem rozpuštěné Dělnické strany, dále pak na proslovy podněcující k rasové nenávisti a pozvánky na bydžovskou akci, které pocházely z extremistických webových stránek. "Nemohu reagovat na slovní výzvu, navíc mi takové rozhodnutí nepřísluší, nebyl tam příslušný úředník," tvrdil v sobotu starosta.

Nová vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková na akci osobně nebyla, den před tím ale shromáždění radikálů odsoudila.

Neklidná sobota v Novém Bydžově očima fotoreportéra Aktuálně.cz

Za policejního doprovodu prošli extremisté městem. Kromě slovních potyček, například i mezi Kocábem a Vandasem, k násilí nedošlo. Příznivci krajní pravice si vyslechli nesouhlasná citoslovce i provolání "vy jste tedy výkvět národa".

Policie oba tábory držela neustále oddělené a ke střetu během pochodu nedošlo. Situace se zdramatizovala jen na pár okamžiků poté, co se radikálové vrátili na náměstí. To se utrhla skupinka příznivců krajní pravice a s pokřikem "Češi, pojďte s námi" se vrhla směrem, kde bylo před tím shromáždění odpůrců DSSS. Policie je ale po pár desítkách metrů zastavila. Radikálové se kolem třetí hodiny odpoledne začali rozcházet.

Starosta Nového Bydžova Pavel Louda (ODS)
Starosta Nového Bydžova Pavel Louda (ODS) | Foto: Ondřej Besperát

Do Bydžova se sjeli poté, co se jejich slovníku přiblížil místní starosta Pavel Louda (ODS), který bydžovské Romy ve veřejném prohlášení označil za ty, co ve městě "otravujou, kradou a znásilňují". Reagoval jím na zvýšenou kriminalitu ve městě.

Jako jeden z mluvčích odpůrců pravicových extremistů se na sobotní akci profiloval předseda Strany zelených Ondřej Liška. "Jsem zde proto, abych protestoval proti tomu, že veřejný prostor čím dál častěji dobývá extrémně pravicová scéna, kterou bohužel pomáhá vytvořit i prezident republiky a jiní politici," sdělil Aktuálně.cz Liška v narážce na aféru kolem Klausovy obhajoby Ladislava Bátory, který kandidoval za Národní stranu a nyní je adeptem na práci na ministerstvu školství.

 

Právě se děje

Další zprávy