Autista Miki Kopas se stal už i námětem pro inscenaci

Zuzana Hronová Zuzana Hronová
2. 3. 2011 6:16
Třináctiletý komentátor české politiky se stal jedním z námětů hry Klub autistů
Miki Kopas v centru mediálního zájmu
Miki Kopas v centru mediálního zájmu | Foto: Jan Langer

Hradec Králové - Autista Miki Kopas, geniální třináctiletý chlapec, jehož vášní je komentování české politiky,  je zvyklý na zájem médií. Nyní se dokonce stal námětem pro divadelní hru populárního scenáristy Petra Kolečka.

Klub autistů má 12. března premiéru v Klicperově divadle v Hradci Králové, na scéně ve Studiu Beseda.

Kolečko opět přichází s lehce absurdní komedií plnou drsného humoru a nadsázky. Opět se dá očekávat provokace a kontroverze. Tentokrát je hra napsaná přímo pro Klicperovo divadlo v Hradci Králové.

Představení diváky zavede do psychiatrické kliniky na oddělení autistů.

Inspirací se Kolečkovi stal autista Miki Kopas, mediálně populární chlapec, který bedlivě sleduje českou politickou scénu. "Vlastně s tím přišel režisér Honza Frič. Ukázal mi článek o Mikim Kopasovi, autistickém dítěti, co žere politiku. Honza říkal, že by bylo zajímavé z toho udělat hru, no a já to nějak po svém udělal. Miki je i jednou z postav, ale spíše vedlejší. Téma je trochu jinde," říká k námětu scenárista.

Obecnými tématy hry jsou sobeckost, zvrácenost, hranice světů a abnormalita normálu.

Miki Kopas se dostal do širšího povědomí lidí zejména kolem loňských parlamentních a komunálních voleb. Například rozhovorem s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem ("Jak se ti dělá ministr zahraničí v 72 letech?"), svou žádostí na Miroslava Kalouska, zda by mu mohl poslat státní rozpočet ("klidně stačí emailem"), popřípadě svými odvážnými kritickými prohlášeními proti ČSSD přímo mezi příznivci strany na mítinku.

Petra Kolečka, jehož domovskou scénou je Městské divadlo Kladno, proslavily třeba tituly "Jaromír Jágr, Kladeňák" či "Pornohvězdy".

 

Právě se děje

Další zprávy