Soud rozdal za krádeže vláčků mnohaleté tresty

Domácí ČTK Domácí, ČTK
28. 1. 2011 12:00
Šéf skupiny má strávit ve vězení 8,5 roku
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Martin Žucha

Hradec Králové - Tresty od tří do 8,5 roku vyměřil Krajský soud v Hradci Králové čtveřici mužů, jež obžaloba vinila z krádeže stovek železničních modelů.

Celkem měli z prodejen a restaurací zcizit modely za zhruba šest milionů korun. Rozsudek dosud není pravomocný, obžalovaní i státní zástupce Jan Vodička si nechali lhůtu na odvolání.

Na 8,5 roku poslal soud do vězení Petra Velikého, Pavel Švrčina si odpyká 7,5 roku, Libor Žihala dostal čtyři roky a Roman Žlebek, kterého obžaloba kromě podílu na části krádeží také vinila z poskytování pervitinu, dostal tříletý trest.

Velký, Švrčina a Žihal navíc musí nahradit část způsobené škody. Například Městskému kulturnímu středisku ve Studénce mají uhradit 222 tisíc korun.

"Obžalovaní se ke krádežím doznali, namítali však, že odcizili méně věcí, zpochybňovali také hodnotu ukradeného zboží," řekl při vynesení rozsudku předseda senátu Petr Mráka. Výši trestů zdůvodnil tím, že muži byli již v minulosti odsouzeni.

Obžaloba vinila z podílu na krádežích původně pět mužů. Soud však rozhodl, že skutky jednoho z nich budou projednávány samostatně.

Žádní laici, vzali mašinku za statisíce

Podle obžaloby se členové skupiny například podíleli na krádeži vláčků z prodejny v Německu, kde způsobili škodu za více než 2,5 milionu korun.

V červenci 2009 kradli také v Železničním muzeu v Lužné na Rakovnicku. Mezi ukradenými exponáty byl i model parní lokomotivy z období Rakousko-Uherska v měřítku 1:20. Hodnotu tohoto modelu stanovil majitel na 600 tisíc korun.

Soudce Mráka řekl, že hodnota tohoto modelu na základě dokazování dosahuje 1,5 milionu korun, protože modelář při jeho výrobě provedl nepředstavitelné množství vysoce odborné jemné práce. Sám modelář u soudu uvedl, že na stavbě modelu strávil pět až šest tisíc hodin.

Velký a Švrčina byli podle žalobce fanoušky železničních modelů a v modelech se vyznali. Zatímco průmyslově vyráběné modely dál prodávali, unikátní kusy si Velký nechával.

"Obžalovaní byli recidivisty, na krádeže si opatřovali vždy nové oblečení, měnili obuv a na každé vloupání měli nové nářadí. To svědčí o tom, že se nejednalo o laiky," řekl Vodička.

Část ukradených modelů se podařilo vrátit původním majitelům.

 

Právě se děje

Další zprávy