Hradec bude volit mírně do prava. ODS ale oslabí

ČTK ČTK
3. 10. 2010 14:00
Sociální demokraté ani komunisténejsou schopni získat takové volební výsledky, aby se mohli podílet na tvorbě koalice

Hradec Králové - V Hradci Králové je po říjnových komunálních volbách zřejmě nejpravděpodobnější vznik středopravé koalice. O tom, kdo nahradí na primátorském postu Otakara Divíška (ODS), který již nekandiduje, rozhodne patrně procento hlasů, které ztratí minule vítězná ODS. Uvedl to Kamil Švec z Katedry politologie Univerzity Hradec Králové.

"Středopravou koalici zřejmě vytvoří ODS, TOP 09 a pravděpodobně i lokální politické subjekty, jako například Hradecký demokratický klub (HDK) či Volba pro město (VPM), do bojů mohou samozřejmě zasáhnout i Věci veřejné," uvedl Švec. Podle něj nejsou sociální demokraté ani komunisté dlouhodobě v Hradci Králové schopni získat takové volební výsledky, aby se mohli podílet na tvorbě koalice.

Komunální volby v Hradci Králové v roce 2006 vyhrála ODS, která dostala 43 procent hlasů a má 19 zastupitelů. Druhá skočila s 15 procenty a sedmi mandáty ČSSD. KSČM dostala 13 procent hlasů a má pět zastupitelů. VPM i HDK volilo po osmi procentech lidí, což každé straně přineslo tři mandáty. ODS se na pravicové koalici dohodla právě s VPM a Hradeckým demokratickým klubem, celkem koalice disponuje 25 hlasy v sedmatřicetičlenném zastupitelstvu.

Podle Švece je možné očekávat u ODS oslabení podpory. "To je způsobeno jak vlastními kroky, které jsou veřejností diskutovány, například zavedením integrovaného systému parkování provozovaného soukromou společností či některými urbanistickými rozhodnutími, ale též konkurencí TOP 09," uvedl Švec. Samotní občanští demokraté oznámili, že by za úspěch ve volbách považovali zisk 12 až 13 zastupitelských mandátů.

 

Právě se děje

Další zprávy