Za manipulace Severozápadu zaplatí daňový poplatník

Petr Holub
19. 8. 2013 18:38
Pokutu dvě miliardy zaplatí stát a Ústecký a Karlovarský kraj.
Foto: Aktuálně.cz

Karlovy Vary - Korupční aféra dotačního programu Severozápad končí. Dvoumiliardovou pokutu za manipulace s evropskými dotacemi zaplatí z poloviny stát a z poloviny Ústecký a Karlovarský kraj.

Rozhodli o tom zastupitelé obou krajů, kteří dnes schválili dohodu s ministerstvem financí. Obě krajská zastupitelstva hlasovala na radu právníků tajně. Místní politici tak budou chráněni před případným trestním stíháním za to, že jménem kraje přijali odpovědnost za neprůhledné přesuny evropských dotací, které v letech 2007-2011 prováděla regionální rada ROP Severozápad.

K tomu patří finanční závazek 600 milionů pro Ústecký kraj a 300 milionů pro Karlovarsko. Kraje budou smět díky dohodě utratit do konce roku dalších pět evropských miliard.

Dohoda s Fischerem

Manipulace s dotacemi Severozápadu popsal loni v létě audit společnosti Deloitte. Koncem minulého roku vyměřila Evropská komise pokutu 25 procent z dosud utracených peněz.

Bruselským úředníkům vadila zejména skutečnost, že regionální rada složená z místních politiků a úředníků schvalovala podle neprůhledných pravidel dotace především krajům a městům. Stejní politici nebo jejich kolegové pak zadávali jménem krajů či měst veřejné zakázky firmám spřízněným s vládnoucími stranami ODS a ČSSD.

Exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) požadoval po krajích, aby převzaly odpovědnost za regionální radu a zaplatily celou dvoumiliardovou pokutu. Nový nestranický ministr Jan Fischer souhlasil s tím, že část pokuty ve výši 1,2 miliardy zaplatí stát. Zastupitelstva dnes rozhodla, že zbývajících 900 milionů uhradí z bezúročné půjčky od státu krajské rozpočty. Půjčku bude Ústecký kraj splácet osmdesáti miliony ročně, Karlovarský kraj polovinou této částky.

Rychle utratit

Hlavním argumentem pro dohodu je termín, kdy se musí skončit s čerpáním eurodotací. Regionální rada Severozápadu musí do konce roku uzavřít s vybranými příjemci smlouvy na projekty za pět miliard korun. Evropská komise by projekty neuznala, kdyby za regionální radu někdo dvoumiliardovou pokutu nezaplatil.

Při rozdělování zbývajících dotací budou kraje postupovat do značné míry podle dosavadního vzoru. Většinu dotací utratí kraje za rekonstrukce silnic II. a III. třídy, vůbec nejdražším projektem Severozápadu se stane tříkilometrový východní obchvat Chomutova s dotací 700 milionů bez DPH. Chomutovský region byl i dosud největším příjemcem dotací, například z investic do krajských silnic získal polovinu.

Kromě silnic bude nejdražším projektem další úsek polabské cyklostezky, která je s výjimkou některých cyklostezek v Praze nejdražší v republice. Nová trasa povede z Velkých Žernosek přes Litoměřice k hranicím Středočeského kraje. Každý z jednadvaceti kilometrů vyjde na deset milionů korun.

Viníci platit nebudou

Dohodu o tom, že se o zaplacení pokuty podělí daňoví poplatníci z celé republiky a z obou krajů Severozápadu, kritizují opoziční politici, na Karlovarsku Jiří Kotek ze strany Alternativa, na Ústecku například ze zastupitelských klubů Severočeši.cz a Pro kraj.

"Uspořádáme petici, kde budou občané požadovat, aby pokutu zaplatili konkrétní lidé, kteří škodu zavinili," slibuje Leo Steiner z hnutí Pro kraj. Steinerovi vadí, že se kraj nepřipojil jako poškozený k procesům, ve kterých státní zastupitelství stíhá kvůli poškozování zájmů Evropské unie kromě jiných bývalého ředitele regionální rady Petra Kusnierze a bývalého náměstka hejtmanky Pavla Koudu (ČSSD).

Zastupitel upozorňuje, že šestisetmilionová pokuta nebude jediným závazkem Ústeckého kraje, který vznikl chybným čerpáním eurodotací. Dalších 300 milionů Ústecko zaplatí za to, že krajský úřad porušoval rozpočtovou kázeň a nedodržel dotační podmínky.

 

Právě se děje

Další zprávy