Muž byl ve zvláštní škole právem, odškodnění nedostane

ČTK ČTK
2. 1. 2013 12:16
Jaroslav Suchý s prohrál spor o odškodnění za docházku do zvláštní školy
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Brno - Jaroslav Suchý s konečnou platností prohrál spor o odškodnění za to, že musel chodit do zvláštní školy.

Od ministerstva školství neúspěšně žádal půl milionu korun. Jeho dovolání zamítl Nejvyšší soud, řekl mluvčí soudu Petr Knötig. Suchý tvrdil, že příčinou jeho zařazení do zvláštní školy byl romský původ. Soudy mu ale zapravdu nedaly.

"U nižších soudů nebylo prokázáno, že by dovolatel byl zařazen do zvláštní školy kvůli svému etnickému původu, kdy se hlásil k romskému etniku, ale na základě specializovaného vyšetření," uvedl Knötig. Oficiálním důvodem byla lehká slabomyslnost.

Suchý žil v dětském domově, do zvláštní školy jej poslal chebský odbor školství v roce 1985. Základní vzdělání si doplnil po dosažení plnoletosti, později složil maturitu. Tvrdí, že ho zařazení do zvláštní školy připravilo o možnost vzdělávat se a uplatnit se.

Suchý už v minulosti uvedl, že je připraven bránit se také u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Před několika lety Evropský soud pro lidská práva vyhověl stížnosti 18 Romů, kteří si rovněž stěžovali na zařazení do zvláštní školy. Soud tehdy uložil Česku, aby diskriminaci romských žáků zamezilo.

Ministerstvo nedávno uvedlo, že v reakci na rozsudek připravuje sérii opatření. Jde například o pravidelné testování a nové diagnostické nástroje.

Výzkum kanceláře ombudsmana v minulosti ukázal, že ve speciálních školách je mezi žáky 32 až 35 procent Romů. Odhadovaný počet Romů v populaci ČR je přitom 1,4 až 2,8 procenta.

Suchý na sebe před lety upozornil tím, že se při návštěvě amerického prezidenta Baracka Obamy v Praze dostal do jeho blízkosti a pohladil jej. Později neúspěšně žádal o azyl v Kanadě.

 

Právě se děje

Další zprávy