Chebské investice: Oživí břeh Ohře, dokončí cyklostezku

ČTK ČTK
29. 12. 2012 12:50
Investice Chebu budou příští rok činit 43 procent výdajů města
Foto: Ludvík Hradilek

Cheb - S vysokým podílem kapitálových výdajů počítá rozpočet města Cheb na příští rok. Investice budou dělat celých 43 procent z celkových výdajů města, které bude v roce 2013 hospodařit s příjmy 674 milionů korun a výdaji 929 milionů korun. "Rozdíl pokryje přebytek hospodaření z letošního roku a úvěry," říká starosta Chebu Pavel Vanoušek (ČSSD).

"Úvěry budou použity na financování akcí, na jejichž realizaci byly městu přislíbeny dotace, ale které přijdou až po dokončení investic. Nejedná se tedy o zadlužování," vysvětluje Vanoušek.

"Týká se to například revitalizace levého břehu Ohře, zateplení budov 6. základní školy v ulici Obětí nacismu a školky na sídlišti Skalka nebo další etapy úprav sídliště Zlatý vrch," doplňuje.

Kapitálové výdaje mají v roce 2013 činit 396 milionů korun. Podle Vanouška jde asi o největší podíl investic na celkových výdajích v posledních letech. Kromě dotovaných akcí se počítá například s rekonstrukcí jihovýchodním kasemat hradu, dokončením cyklostezky po bývalé slapanské trati, vybudováním školního hřiště pro 2. základní školu nebo dětského dopravního hřiště.

V plánu je také rozšíření již takřka zaplněného průmyslového parku v Dolních Dvorech. "Cítíme, že zájem o chebský průmyslový park se v poslední době výrazně zvýšil. Díky vybudování druhé etapy, která má stát přibližně 40 milionů korun, se rozloha průmyslového parku zvýší ze současných 35 hektarů o dalších bezmála třicet. Z pohledu dalšího rozvoje města se jedná o zcela zásadní investici," dodává místostarosta Tomáš Linda (ODS).

Výraznějších investic se dočkají také okrajové lokality města. Počítá se s rekonstrukcí komunikací v městské části Švédský vrch a v Podhradu nebo s vybudováním nového vodovodu v Horních Dvorech. Výrazně více než v předchozích letech se bude investovat do oprav městského domovního fondu.

 

Právě se děje

Další zprávy