Za nelegální skládku udělila inspekce nejvyšší pokutu

ČTK ČTK
20. 12. 2012 11:49
Firma Derter nelegálně zpracovala plasty a zaplatí za to 2,1 milionu korun
Česká inspekce životního prostředí.
Česká inspekce životního prostředí. | Foto: ČIŽP

Sokolov - Pokutu 2,1 milionu korun udělila Česká inspekce životního prostředí firmě Derter za to, že u Březové na Sokolovsku nelegálně zpracovala dovezené plastové odpady.

Majitel pokutované firmy však tvrdí, že nic špatného neudělali, a mluví o úřednické šikaně, uvádí čtvrteční vydání Mladé fronty Dnes.

Firma míchala plastovou drť dovezenou ze zahraničí s popílkem na stavební materiál.

Odpad se nedaleko Březové na Sokolovsku objevil před rokem. Dosud nejvyšší pokutu od inspekce životního prostředí nyní potvrdilo i ministerstvo životního prostředí.

"Firma míchala plastovou drť dovezenou ze zahraničí s popílkem na místě, které k tomu není určeno," uvedl vedoucí pobočky České inspekce životního prostředí v Karlových Varech Lubor Bednář. Že jde o odpad, potvrdily i odebrané vzorky.

Radomil Kubát, majitel a jednatel společnosti Derter, připravuje správní žalobu a chystá se k soudu. To je poslední šance, jak se může bránit. Podle něj nejde o nelegální skládku plastů, ale o novou technologii využití umělých hmot ve stavebnictví.

"Vymyslel jsem novou stavební směs. Nechal jsem ji také certifikovat a mám k tomu všechny potřebné dokumenty. U mě na pozemku probíhaly technologické zkoušky," upřesnil Kubát.

Pokuta 2,1 milionu korun nemusí být konečná. Proti Derteru se vede ještě druhá a dosud neukončená část řízení. Firma nepředložila správné smlouvy k přeshraniční přepravě dovezené drti.

 

Právě se děje

Další zprávy