Město nezaplatí odškodnění, hrozí mu soud o 146 milionů

ČTK ČTK
18. 12. 2012 14:41
Karlovy Vary odmítly zaplatit 15 milionů za nerealizovaný záměr stavby parkovacích domů
Karlovarský magistrát, ilustrační foto.
Karlovarský magistrát, ilustrační foto. | Foto: Mapy.cz

Karlovy Vary - Karlovarští zastupitelé v úterý odmítli zaplatit společnosti Transfer Europe Information (TEI) vyrovnání 15 milionů korun jako odškodnění za nerealizovaný záměr stavby parkovacích domů.

Městu tak nyní hrozí soud o 146 milionů korun.

Na návrhu rady se neshodli ani všichni zastupitelé městské koalice, řekl na jednání zastupitelstva primátor Petr Kulhánek (KOA).

Město v roce 2009 s firmou uzavřelo smlouvu, podle současného vedení je ale nevýhodná a uzavřená podle jiného zákona, než měla být. "Podle nás šlo o smlouvu koncesní, která se řídí jiným zákonem a kterou musí schvalovat ministerstvo financí," uvedl Kulhánek.

Návrh společnosti TEI na odškodnění byl původně 146 milionů korun. "Ale jejich požadavek nezahrnuje jen skutečné náklady, ale i kompenzaci za to, že projekt nemohla realizovat. Došli jsme ke konsensu," uvedl Kulhánek.

Město navrhovalo původně pět milionů korun.

Jenže vyjednaný kompromis zastupitele nepřesvědčil. "Je to vánoční dárek pro loupežníky," řekl o odškodnění opoziční zastupitel Jiří Kotek (ALTERNATIVA). Podle něj i podle dalších opozičních zastupitelů by ale bylo lepší, kdyby město pokračovalo v soudním sporu.

Smlouva mohla být kdykoli napadena

Podle zastupitele Martina Zemana (nez.), v předchozím zastupitelstvu člena tehdy koaliční ČSSD, byl projekt dobrý a současné vedení města jej zbytečně zastavilo.

Podle Kulhánka se město snažilo s firmou dohodnout i na změně smlouvy, ale podle právníků by změna parametrů výběrového řízení mohla být kdykoli v budoucnu napadena.

"Soud může být škodou pro město, ale do budoucích let bude vždy výhodnější než stávající stav. Pokud budou pokračovat v soudní žalobě, bude hrozit škoda nula až 146 milionů, přičemž šance města jsou 50 na 50. Dokud nebude pravomocné rozhodnutí, nemůžeme parkování řešit, a to i třeba pět let," uvedl Kulhánek.

 

Právě se děje

Další zprávy