Hejtmanem Karlovarského kraje je opět Josef Novotný

ČTK ČTK
23. 11. 2012 13:24
Ke zvolení mu pomohla koalice ČSSD a KSČM, od zastupitelů dostal 26 ze 45 hlasů

Karlovy Vary - Josef Novotný z ČSSD se znovu stal hejtmanem Karlovarského kraje. Na ustavujícím zasedání zastupitelstva dostal 26 ze 45 hlasů přítomných zastupitelů.

Ke zvolení mu pomohla ve veřejné volbě koalice ČSSD a KSČM, která má dohromady v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu 27 hlasů.

Téměř všichni opoziční zastupitelé, kteří chtěli volbu tajnou, ale opustili na protest před hlasováním jednací sál.

Za náměstky koalice dnes zvolila dosavadní náměstky ČSSD Petra Navrátila (doprava, regionální rozvoj), Miloslava Čermáka (zdravotnictví, sociální oblast) a Martina Havla (investice).

Za KSČM jsou náměstky hejtmana Jaroslav Borka (ekonomika, vnitřní záležitosti) a Václav Sloup (školství, tělovýchova a mládež). Členy rady se staly za KSČM Oleg Kalaš (kultura), Václav Jakubík (životní prostředí) a Bohuslava Hajská (majetek).

Edmund Janisch z ČSSD byl zvolen uvolněným členem zastupitelstva (turistika, lázeňství).

Novotný dnes řekl, že staronová krajská vláda - v uplynulém období řídila kraj rovněž koalice ČSSD a KSČM - bude pokračovat v započatých aktivitách. To znamená investovat především do zdravotnictví, školství a sociální sféry.

"Zaměřit se chceme také na vytváření nových pracovních příležitostí, protože to je jedno z bolavých míst kraje. A nemůžeme opomenout ani úsporná opatření, která půjdou už od krajského úřadu," uvedl hejtman.

Koaliční vláda ČSSD a KSČM hodlá připravit své programové prohlášení do konce ledna. Že má ČSSD shodné priority s KSČM, potvrdil také náměstek hejtmana a lídr komunistů Jaroslav Borka. Odmítl některé ataky pravicové opozice, že jsou komunisté extremistickou stranou.

"Moc mě to mrzí, už jsme pracovali na kraji minulé čtyři roky a určitě jsme se nechovali jako nějaký negativní prvek. To, že jsme ve vedení Karlovarského kraje, rozhodli voliči v demokratických volbách," dodal Borka.

Lídr ODS Petr Šindelář uvedl, že pravicové strany chtějí vystupovat jako jednotná opozice vůči nové levicové vládě.

"Chceme se ovšem chovat co nejvíce konstruktivně a věcně. Byl bych rád, abychom se oprostili od vzájemných výpadů a osobních útoků, čehož jsem byl bohužel svědkem hned při ustavujícím jednání," poznamenal Šindelář.

Zastupitelé chtějí zachránit miliardu korun z ROP

Karlovarský kraj byl posledním v zemi, kde se po říjnových volbách politici dohodli na krajské vládě. Koaliční smlouvu podepsala vítězná KSČM s druhou ČSSD až dnes před ustavujícím zasedáním zastupitelstva.

Komunisté a sociální demokraté se vrátili k jednacímu stolu po dvoutýdenní pauze ve čtvrtek. Předtím jejich debata o vládě ztroskotala na počtu míst v devítičlenné radě.

ČSSD navrhla takzvaný klouzavý mandát, což komunisté nakonec přijali. Pět míst a většinu v radě mají první dva roky. Pak se tento poměr na zbylé dva roky otočí ve prospěch ČSSD.

Zastupitelé také dnes zvolili šest členů výboru Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad. Dvě místa v něm má ČSSD, po jednom jsou zastoupeny KSČM, Alternativa, Sdružení TOP 09 a Starostové pro Karlovarský kraj a Hnutí za harmonický rozvoj obcí a měst.

Zastupitelé chtějí ve vztahu k regionu soudržnosti řešit situaci, kdy Ústeckému a Karlovarskému kraji hrozí, že budou vracet kvůli pochybením v projektech dotovaných z Regionálního operačního programu EU kolem 2,6 miliardy korun. V případě Karlovarského kraje by mělo jít o 800 milionů až miliardu korun.

První řádné jednání zastupitelstva Karlovarského kraje v novém volebním období se uskuteční 13. prosince. Na programu bude mít rozpočet na rok 2013 a obsazení jednotlivých výborů.

 

Právě se děje

Další zprávy