'Kocourkov' čekají absurdní volby, hlasy se nezapočtou

ČTK ČTK
10. 12. 2011 7:46
V Pramenech na Chebsku se odehrají volby, které jsou předem ztracené
V Pramenech na Chebsku se odehrají volby, které jsou předem ztracené (ilustrační foto).
V Pramenech na Chebsku se odehrají volby, které jsou předem ztracené (ilustrační foto). | Foto: Ondřej Besperát

Prameny (Chebsko) - Volby v Pramenech na Chebsku se v sobotu konat budou, zastupitelstvo z nich ale nevzejde. Protože si nikdo z kandidátů nezajistil v obci trvalý pobyt, ministerstvo vnitra se po dohodě s Českým statistickým úřadem rozhodlo, že hlasy nebude započítávat.

Volby se konají na šestý pokus, avšak i tento bude nakonec nezdařený.

Ministerstvo původně navrhovalo, aby volby zrušil už městský úřad v Mariánských Lázních, který je pro Prameny registračním místem. Jenže podle tajemníka mariánskolázeňské radnice Miroslava Jašíčka mu to nepřísluší. "Volby proběhnou, a pokud někdo dá kandidátům hlas, vystavíme osvědčení o mandátu zastupitele. Jeho platnost pak může zrušit soud," sdělil.

Jenže ministerstvo se rozhodlo, že dalším komplikacím předejde tím, že hlasy z Pramenů prostě nebude započítávat. "Hlasy budou platné, ale protože kandidáti nesplnili podmínku trvalého bydliště, nebudou při zpracování započítány," uvedl Řepka.

V Pramenech po pěti neúspěšných pokusech uspořádat volby letos sestavila kandidátku strana Lidové fórum. Kandidáti pocházejí z Vysočiny. Původně chtěli lidem z obce sdělit, jaké plány s obcí mají, ale nakonec se s nimi nesešli. Ve čtvrtek pak oznámili, že svůj záměr ruší. Jenže to už bylo po termínu, do kterého bylo možné volby zrušit. Volební komise tak v sobotu stejně zasedne.

Zadlužené obci nechce nikdo vládnout

Poslední starosta Václav Brener odešel z radnice v prosinci 2009. Ve volbách nikdo nekandidoval, proto od té doby úřaduje státní úředník. Ten má ale ze zákona omezené pravomoci a může řešit jen běžné provozní výdaje obce.

Obec se před lety kvůli projektu na čerpání zdejších minerálních vod dostala do dluhů. Plán se nerealizoval a exekutoři zabavili vše, co se dalo prodat.

Situací v Pramenech se už zabývali politici i ministerstvo vnitra. Pokud by dlouhodobě nebylo zvoleno žádné zastupitelstvo, nešlo by manipulovat ani s obecním majetkem. I v případě, že by se obec spojila například s Mariánskými Lázněmi, musela by vydat souhlas obě zastupitelstva.

 

Právě se děje

Další zprávy