Karlovarský orchestr mění po smrti dirigenta plány

Domácí Domácí
27. 9. 2011 8:21
V pátek měl dirigovat koncert. Místo toho se odehraje vzpomínka na tohoto dirigenta
V pátek měl Jiří Stárek dirigovat koncert. Místo toho se odehraje vzpomínka na tohoto dirigenta
V pátek měl Jiří Stárek dirigovat koncert. Místo toho se odehraje vzpomínka na tohoto dirigenta | Foto: ČT24

Karlovy Vary - Karlovarský symfonický orchestr přemýšlí, jak dál. V neděli totiž nečekaně skonal jeho dirigent Jiří Stárek.

Ten měl 30. září dirigovat poslední koncert Dvořákova karlovarského podzimu, pod jeho taktovkou se měla odehrát i řada koncertů nové koncertní sezony.

"Ještě před pár dny s panem profesorem hovořil a shodli jsme se na tom, že se na koncert 30. září těšíme, protože se nám splní to, co jsme si dlouho přáli - hrát Dvořákův Koncert pro violoncello h mol. Rozhodl jsem se nyní z důvodu velké úcty a respektu k Jiřími Stárkovi tento koncert z dramaturgie vypustit a program koncipovat jako vzpomínku a poctu profesoru Stárkovi," popisuje nejbližší kroky ředitel Karlovarského symfonického orchestru Šimon Kaňka.

Místo původního plánu tak zazní Česká suita Antonína Dvořáka, kterou zesnulý dirigent podle jeho slov velice miloval a Osmá symfonie Antonína Dvořáka, kterou měl Stárek dirigovat. Koncert se odehraje pod taktovkou Vladimíra Válka.

Právě s Válkem bude ředitel orchestru jednat o spolupráci na koncertech, které měl Jiří Stárek dirigovat v nové sezoně. "Budeme se snažit program sezony měnit co nejméně, ale nelze vyloučit, že k nějakým změnám dojde," dodává Kaňka.

Jiří Stárek nastupoval na místo čestného šéfdirigenta karlovarských symfoniků v roce 2003. "Bylo to ve velmi neklidné době. Situace se pro orchestr neustále zhoršovala a po dvou letech vzal na sebe profesor Stárek velkou zodpovědnost a přijal funkci stálého šéfdirigenta. Spojením svého věhlasného jména s Karlovarským symfonickým orchestrem pomohl velice rozjitřenou situaci hlavně uvnitř uklidnit," vzpomíná ředitel Šimon Kaňka.

 

Právě se děje

Další zprávy