Tatrovické volby budou zkoumat soudci ve Štrasburku

Domácí Domácí
13. 9. 2011 11:25
Podle opozice i policie zmanipulovala volby ODS. České soudy jim ale za pravdu nedaly
Foto: Jan Langer

Tatrovice - Podezřelé volby v Tatrovicích na Sokolovsku zřejmě skončí až u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Podle sdružení Nezávislých kandidátů byly volby zmanipulované a vítězná strana ODS podváděla. Podezření potvrdila i policie.

Ta došla při vyšetřování k závěru, že s volebními lístky se skutečně manipulovalo a stal se trestný čin. Jenže pachatel je neznámý.

"Asi se obrátíme do Štrasburku. Stojíme si za tím, že volby zmanipulované byly, potvrdila to policie. Takhle to přece nemůže skončit," uvedl pro Mladou Frontu Hynek Ošťádal ze Sdružení nezávislých kandidátů.

V komunálních volbách zvítězila ODS poté, co získala 55 procent hlasů. Přibližně 70 procent obyvatel ale podepsalo petici, ve které tvrdí, že straně hlas nedali.

Policisté se pak zpětně vyptávali lidí, koho volili. A podle jejich zjištění vyhráli volby nezávislí, ODS byla až druhá.

Občanští demokraté ale manipulaci s volbami odmítají. "Já mám svědomí naprosto čisté," tvrdí novopečený starosta Luděk Němec.

Nezávislí se nejdřív domáhali spravedlnosti u krajského soudu. Ten ale neuznal petici a potvrdil výsledek voleb.

Sdružení se proto obrátilo na Ústavní soud. Ani tam ale jeho zástupci neuspěli, protože promeškali zákonem stanovené lhůty.

 

Právě se děje

Další zprávy