Karlovarský kraj rozdá obcím 1,8 milionu na cyklostezky

ČTK ČTK
10. 6. 2011 10:00
Jeden milion korun dostane město Teplá na cyklostezku v úseku Klášter - Betlém
cyklostezka
cyklostezka | Foto: Bleskově Zábava foto

Karlovy Vary - Kraj letos finančně přispěje 1,8 milionu korun obcím na stavby a přípravu nových cyklostezek.

Nejvíce peněz, jeden milion korun, dostane město Teplá na cyklostezku v úseku Klášter - Betlém.

Dalších asi 170 000 korun získá Cheb na dokončení cyklostezky do německého Waldsassenu, informoval hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný (ČSSD).

Za poslední roky se v Karlovarském kraji investovalo z nejrůznějších zdrojů do stezek pro cyklisty už asi půl miliardy korun.

"Peníze na cyklostezky šly z Regionálního operačního programu, z prostředků na zahlazování důlních škod, z přeshraničních dotačních programů a z rozpočtu kraje a obcí," doplnila Bohuslava Hrabáková z Agentury projektového a dotačního managementu Karlovarského kraje.

 

Letos byla dokončena stavba tří úseků páteřní cyklostezky, z nichž nejdelší vede z Kynšperka do Chocovic u Chebu. Celkové náklady budou okolo 130 milionů korun. Před dvěma lety byla dokončena část ze Sokolova do Kynšperka, která byla financovaná z peněz na zahlazení důlní těžby a stála také přes 100 milionů korun.

Na trase mezi Karlovými Vary a Chebem chybí už jen úsek mezi Chocovicemi a Chebem, který by měl stát přes 40 milionů. Kraj na něj rovněž žádá o dotaci.

Pokračuje se i od Chebu směrem na Waldsassen, kde na cyklostezku čerpá Cheb s příspěvkem od kraje peníze z přeshraničního programu Cíl 3.

"V současné době chybí poslední úsek mezi Chebem a křižovatkou na Háje a Podhrad," řekla mluvčí chebské radnice Martina Kuželová. Právě na přípravu dokumentace pro tento úsek jsou určeny peníze schválené na posledním jednání krajské rady.

Z 1,8 milionu korun na podporu cykloturistiky, které krajští radní doporučili zastupitelstvu ke schválení, půjdou letos peníze také na projekty pro město Cheb, značení tras u obce Štědrá nebo na cyklostezku u Hroznětína.

 

Právě se děje

Další zprávy