Obrat v kauze Kyselka: Pomoci má ministerstvo kultury

ČTK ČTK
21. 4. 2011 6:35
Pokud by kraj zajistil záchranu Kyselky, byla by společnost ochotna majetek na kraj převést
Otázkou je, jak se mohla dopustit až tak rozsáhlá devastace památkově chráněných objektů...
Otázkou je, jak se mohla dopustit až tak rozsáhlá devastace památkově chráněných objektů... | Foto: Obec Kyselka

Karlovy Vary - Ministerstvo kultury nabídlo vlastníkům pomoc se záchranou chátrajících památkově chráněných objektů v Kyselce. Nechalo zpracovat dva posudky a nabídlo i možnost čerpání státních dotací.

Vyplynulo to ze středeční schůzky zástupců státní správy, samospráv i firmy CTS DUO, která je jedním z vlastníků budov v areálu. Její zástupce Petr Dostál ve středu připustil, že pokud by Karlovarský kraj zajistil záchranu Kyselky, byla by společnost ochotna majetek na kraj převést.

"Ministerstvo ... má dotační programy, které umožňují vlastníkům žádat o příspěvek na péči nebo záchranu kulturní památky. Vlastník zatím nikdy ministerstvo o příspěvek nepožádal," řekla náměstkyně ministra kultury Anna Matoušková.

K pokusu o záchranu bývalých lázní v Kyselce se nedávno připojil i karlovarský magistrát.

Stav památek se musí stabilizovat... hlavně ta střecha

"Je bezpodmínečně nutné udělat kroky k tomu, aby se stabilizoval stav památek, jednoduše řečeno, v první řadě střechy," prohlásil ve středu po jednání hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný (ČSSD). Kraj je podle něj ochoten spolupracovat. "Ale musíme vidět ochotu všech stran, zejména vlastníka," dodal.

Pavel Ries z Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví ale míní, že kroky CTS DUO naznačují spíš to, že firma o opravu historických lázní zájem nemá. Podle něj o tom svědčí i fakt, že pozemky okolo svých budov prodala firmě Karlovarské minerální vody a.s. (KMV).

Ministerstvo kultury má dotační programy, které umožňují vlastníkům žádat o příspěvek na péči nebo záchranu kulturní památky
Ministerstvo kultury má dotační programy, které umožňují vlastníkům žádat o příspěvek na péči nebo záchranu kulturní památky | Foto: Obec Kyselka

"I kdyby tak budovy získal kraj, neměl by k nim stejně přístup," upozornil Ries. Podle Dostála byl ale prodej motivován tím, aby CTS DUO získala peníze na nutné zabezpečení objektů. Potvrdil zároveň, že s KMV má firma dobré vztahy.

Alessandro Pasquale, generální ředitel KMV, ve středu prohlásil, že sice jeho společnost nemá žádný závazek vůči areálu bývalých lázní, nicméně se chce zapojit do záchrany památkově cenných budov v Kyselce.

Jak k takové devastaci vůbec mohlo dojít?

Středeční jednání se nezabývalo otázkou, jak je možné, že taková devastace památkově chráněných objektů vůbec nastala. Některé domy mají propadlé střechy a jsou skutečně "na spadnutí". Podle památkové inspekce se na tom podílelo více faktorů, například to, že majitelé budov se měnili, byli nedosažitelní a podobně.

Za selhání státní správy ale v minulosti označil stav lázní Kyselka tehdejší ombudsman Otakar Motejl. I na základě jeho podnětu ministerstvo začalo hledat cesty, jak s majiteli intenzivněji komunikovat.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy