Z letadla měl při přistání šlehat plamen, ČSA to popírá

Domácí Domácí
2. 1. 2011 13:09
V podvozku stroje se vznítilo brzdové obložení, popsal incident mluvčí hasičů
Ilustrační fotografie z bezpečnostního cvičení ČSA
Ilustrační fotografie z bezpečnostního cvičení ČSA | Foto: Jan Langer

Karlovy Vary - Dramatické chvíle řešila podle hasičů během sobotního večerního přistání na letišti v Karlových Varech posádka letounu Airbus A321 Českých aerolinií (ČSA).

Mluvči hasičů oznámil, že při přistávacím manévru krátce zachvátily spodní část stroje plameny, podle svědků více jak metrové.

Na palubě letadla vracejícího se z Petrohradu se v té chvíli nacházelo 180 cestujících a sedm členů posádky.

Po celodenním vysvětlování a upřesňování však v neděli navečer vyšla další zpráva, podle níž o požár letadla vůbec nešlo.

Byl to oheň..?

"Plameny z podvozku letounu Airbus 321 společnosti ČSA zpozoroval dispečer na kontrolní věži karlovarského letiště během přistání v sobotu večer před devátou hodinou," popsal mluvčí karlovarských hasičů Martin Kasal.

Společnost ČSA ovšem v neděli v oficiálním vyjádření jakékoliv problémy stroje popřela.

"Po opakovaném prověření všech okolností s techniky, kteří byli přímo na místě, s techniky v pražské centrále, operační kontrolou i s kapitánem letadla důrazně konstatujeme, že letoun nezaznamenal žádnou, byť i minimální závadu nebo poškození," uvedla mluvčí ČSA Hana Hejsková. Žádný ze systémů nehlásil závadu a žádná část letounu podle ní nevykazovala známky jakéhokoliv poškození vzniklého třeba i jen nestandardně vysokou teplotou. Brzdný systém měl normální teplotu, dodala.

Podle mluvčího Kasala nicméně k místu přistání okamžitě vyrazila letištní jednotka hasičů se zásahovou cisternou.

Požár nicméně nakonec zlikvidoval přímo pilot, který spustil systém chlazení letounu. Posádku totiž o ohni informoval hlásič v kokpitu, pilot spustil bezpečnostní systém a dokončil přistání.

"Hasiči zkontrolovali stroj, dohlédli na dohašení pomocí chladicího systému letadla, víc zasahovat nemuseli," uvedl mluvčí hasičů Kasal: "V podvozku hořelo brzdové obložení, po dohodě s místní jednotkou nebyl povolán ani vyšetřovatel požárů."

...nebyl to oheň?

Poté, co ČSA rozhodně popřela, že by letoun ve Varech hořel, požádala agentura ČTK o komentář leteckého experta Martina Velka.

Podle něj je možné, že dispečer, který má na starosti přistání, viděl, že se pod letadlem objevilo "něco co vypadalo jako oheň". Stroj byl plný lidí a měl dostatečnou zásobu paliva k případnému doletu do Ruzyně nebo Drážďan, takže měl vysokou přistávací hmotnost. Vzhledem k tomu, že karlovarské letiště je relativně krátké, musí piloti při přistání intenzivně brzdit, zvláště při vysoké přistávací hmotnosti.

"Při každém doteku, zvláště při intenzivním brzdění, se od kol zakouří. O asfalt nebo beton se obrousí desítky dekagramů gumy a to se změní v modrý dým. Ta guma se víceméně odpaří," uvedl Velek.

Domnívá se, že v okamžiku, kdy se uvolnil dým, který může být metr dlouhý, do něj mohl posvítit červený točící se majáček pod letadlem a dispečer tak viděl červený chochol od kol.

"Reakce dispečera byla vynikající, protože on viděl něco, co mohl být potenciální malér, i když je z dalších rozborů vidět, že na letadle nic nehořelo," vysvětlil Velek. O žádném požáru tedy podle něj nelze hovořit. Obložení bylo nepoškozené, prostor kolem kol a brzd nebyl vůbec ohořelý. Na brzdových kotoučích z uhlíkového kompozitu, velmi odolného proti mimořádně vysokým teplotám, bylo podle měřidel 200 stupňů Celsia, což potvrzuje běžné přistání.

"Ani hasiči nehasili, ani letadlo nehasilo. To nemá na podvozku žádné hasicí zařízení," uvedl Velek. Podle něj nebyl nikdo ohrožen a teploty byly v normě.

"Podle zjištění techniků letecké společnosti k žádnému zahoření v systému brzd nedošlo. Co způsobilo efekt zpozorovaných plamenů během přistání, tak není jasné," zpřesnil původní informaci v neděli odpoledne mluvčí hasičů Kasal. Původní zpráva o signalizovaném hlášení z kokpitu podle něj vyplynula ze situace při podávání zpráv z místa, zkoumání ČSA je nepotvrdila.

Nikoho z cestujících se každopádně incident nijak nedotkl, podle letecké společnosti ani nebyli v ohrožení života.

 

Právě se děje

Další zprávy