Františkovým Lázním muselo svolat zasedání vnitro

ČTK ČTK
22. 12. 2010 7:44
Dosavadní starosta Mlátilík se k tomu neměl. Prý i kvůli nevyčerpané dovolené
Františkovy Lázně
Františkovy Lázně | Foto: Pavel Baroch

Františkovy Lázně - Ve Františkových Lázních na Chebsku se ve středu sejde poprvé od říjnových voleb nově zvolené zastupitelstvo. Ustavující zasedání muselo ve městě svolat ministerstvo vnitra.

Dosavadní starosta Ivo Mlátilík (nezávislý) stanovil termín zasedání až na 12. ledna, což bylo pro ministerstvo nepřijatelné.

Ministerstvo tak využilo svoje pravomoci, jež mu umožňují svolat zastupitelstvo, pokud starosta, který je jinak za svolání odpovědný, příliš dlouho nekoná. Podle Mlátilíka je ale oprávněnost ministerstvem nařízeného termínu sporná. Nevyloučil to, že se obrátí na Ústavní soud.

Komunální volby se letos konaly 15. a 16. října. Protože krajský soud musel řešit dvě stížnosti na průběh voleb ve městě, definitivní potvrzení platnosti voleb padlo až 18. listopadu. Podle zákona měl starosta do 15 dnů od tohoto data svolat zasedání zastupitelů. To ale neudělal.

Odklad svolání nového zastupitelstva, které s největší pravděpodobností změní dosavadní vedení města, vysvětloval Mlátilík tím, že jeho koalice musí ještě dokončit rozdělanou práci a on i místostarostka si musejí vybrat nevyčerpanou dovolenou. Středečního zastupitelstva se prý zřejmě ani nezúčastní.

Volby ve městě vyhrála ODS, která v 11členném zastupitelstvu získala pět mandátů. Sdružení místních starosty Mlátilíka čtyři mandáty, KSČM, která byla partnerem Sdružení místních, jeden mandát a jeden mandát získalo sdružení ALTERNATIVA. Křehkou koalici by tak měla sestavit vítězná ODS a ALTERNATIVA.

 

Právě se děje

Další zprávy