Myslel si, že je upír. Podvodníci ho okradli o miliony

Domácí Domácí
20. 1. 2014 12:10
Manželé muže přesvědčili, že jim vysává energii a dostali z něj 3,5 milionu korun.
upírka
upírka | Foto: Produkce

Brno - Rozsudek v těžko uvěřitelném případu vynesl Nejvyšší soud v Brně. Ten potvrdil podmíněný trest manželům, kteří přesvědčili svého známého, že je energetický upír a vylákali na něm přes 3,5 milionu korun.

Manželé z Brna využili známého víru v Boha a v průběhu let 2007 až 2009 ho pravidelně navštěvovali u něj v bytě, kde se společně modlili a předváděli mu svoje údajné duševní schopnosti. O případu informoval internetový deník Týden.cz.

"Poškozeného úmyslně mylně přesvědčili o tom, že je energetickým upírem a vysává z obviněného muže jeho vesmírnou energii, a proto mu za to musí platit, dále že v minulých životech byl poškozený manželkou obviněného, vůči kterému a jeho rodině má dluhy. Ty že si musí odpracovat a být pro obviněného a jeho kruh modlících se lidí užitečný." shrnul soud jejich podvod.

Poškozený je duševně zdravý

Oba manželé před soudem tvrdili, že jde o vyřizování osobních sporů. Podání trestního oznámení pak obviněný muž označil jako typickou formu likvidace členů sekty.

Obvinění se snažili před soudem zároveň zpochybnit věrohodnost poškozeného. Soudní znalkyně však vyloučily, že by poškozený měl duševní nemoc nebo poruchu a shodly se na tom, že vypovídal o tom, co skutečně prožil. Jeho projev byl podle nich přirozený a pravdivý.

"Provedeným dokazováním bylo bez pochybností prokázáno, že obvinění úmyslně zneužili víry poškozeného v Boha a v jejich nadpřirozené léčitelské schopnosti, schopnost komunikace se silami mimo reálný svět a dlouhodobě na něm kořistili a připravovali ho o peníze," tvrdí ve svém rozhodnutí Nejvyšší soud.

Ten označil jednání podvodníků za "ohlupování" a jejich dovolání zamítl. Potvrdil jim tak tříletý trest vězení s podmíněným odkladem na zkušební dobu pěti let.

Škodu musí nahradit

Manželský pár nechtěl poškozenému peníze vracet a byl přesvědčen, že jeho nárok na odškodnění je již promlčen. Údajný energetický upír se totiž k trestnímu řízení připojil až po více než pěti letech od způsobení škody, Nejvyšší soud však jejich námitkám nevyhověl.

"Za počátek běhu subjektivní promlčecí doby, to je chvíle, odkdy se poškozený mohl prokazatelně dozvědět o vzniklé škodě, je nutno dle názoru Nejvyššího soudu označit datum podání trestního oznámení v únoru 2012. Jestliže pak poškozený o osm měsíců později uplatnil nárok na náhradu škody v konkrétní výši, tak k promlčení jeho práva na náhradu škody nedošlo," rozhodnul dovolací senát v čele s Danuší Novotnou.

V současnosti už bývalí manželé mají povinnost během pětileté podmínky povinnost zaplatit podvedenému způsobenou škodu. Pokud tak neučiní, odsedí si svůj trest ve vězení.

 

Právě se děje

Další zprávy