Chtějí více peněz na švihlou chůzi, tak vyšli do ulic

Anna Bromová
9. 1. 2014 13:03
I letos švihle prošel Brnem průvod inspirovaný britským seriálem
Mezinárodní den švihlé chůze
Mezinárodní den švihlé chůze | Foto: Anna Bromová

Brno - Otočky, kulhání, poskoky i různé formy kroucení ozvláštnily chůzi přibližně 140 lidí v Brně.

Sedmý lednový den se již tradičně slavil jako Mezinárodní den švihlé chůze (tzv. silly walk) a fanoušci seriálu Monty Python vyšli smělými kroky do ulic. Právě v tomto seriálu se švihlá chůze a její vlastní ministerstvo objevuje jako satira na nesmyslné úřednické posty a byrokracii.

„V loňském roce vynaložila naše vláda mnohem více peněz na národní obranu než na podporu švihlé chůze, a to chceme změnit," prohlásil před zahájením průvodu organizátor Daniel Mašek, který tuto akci se svými přáteli pořádá již třetím rokem.

Od prvního ročníku, na který přišlo 12 lidí, se počet zúčastněných velmi rozrostl a trochu se pozměnil i program celé události.

Před samotným vykročením do města mohli švihlí chodci v Denisových sadech poměřit své síly v jednoduchých soutěžích. Soutěžilo se například o to, kdo vykopne nohou výš či kdo si připravil nejoriginálnější styl chůze. Naopak závěrem celé události byl rychlostní závod v silly walk, který žádal od soutěžících už značnou praxi.

Lidé v Brně mají švihlý potenciál

„Nemůžeme se s kamarádkou na ty blázny vynadívat, vypadají, jako by jim přeskočilo," podivila se nad netradičním průvodem šedesátiletá Marie Králová. Ostatně překvapené a zvídavé pohledy kolemjdoucích provázeli průvod po celé trase od Petrova až po Moravské náměstí.

Rozruch učinili někteří recesisté i díky tomu, že přišli stylově oblečeni - v černém obleku, s buřinkou, aktovkou či velkým deštníkem.

„Chceme silly walk šířit mezi ostatní, protože lidé v Brně mají švihlý potenciál na rozvoj tohoto fenoménu," vyjádřil se další z organizátorů Adam Jandora. Podle něj může mít svou vlastní chůzi každý. Stačí když ji předvede na Ministerstvu švihlé chůze a jestliže bude jeho styl dostatečně švihlý, dostane dotaci na jeho další rozvoj.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy