Betlémské světlo rozzářilo české domácnosti

Anna Bromová
16. 12. 2013 11:31
Do rukou vikáře brněnské diecéze, Jiřího Mikuláška, jej předali skauti.
Foto: Anna Bromová

Brno - Plamínek věčného světla z místa narození Ježíše Krista může od nedělního rána hořet doma na svíci každému.

Z vídeňského votivního kostela na Rooseveltplatz ho, stejně jako v minulých letech, dovezli čeští skauti do Brna a poté při mši předali představitelům brněnské diecéze. Do dalších českých měst rozvezou junáci světlo vlakem den před poslední adventní nedělí.

Na nedělní mši si Betlémské světlo převzal vikář brněnské diecéze Jiří Mikulášek a po jejím skončení si svou svíčku zapálili i zájemci z řad veřejnosti. Přijít si pro něj ale mohou také po celou dobu adventu do katedrály svatého Petra a Pavla, kde světlo plane neustále.

Ačkoli není křesťankou, malý ohníček si v lucerně odnesla také devatenáctiletá studentka Simona Šalomounová. „Je to prostě tradice. Chodila jsem si pro světlo jako malá, když naši připravovali dárky a stromeček," svěřila se s tím, že samotné předávání Betlémského světla letos viděla poprvé. 

Foto: Anna Bromová

Přinášení světla má kořeny v italské pověst o křižákovi

V minulých letech si pro něj chodila na Štědrý den podobně jako mnoho ostatních lidí, kteří si sváteční atmosféru rádi zpříjemní procházkou a vzpomínkou na ty, kteří světlo svíčky nikdy neviděli.

Právě za tímto účelem poměrně mladá tradice zapalování Betlémského světla vznikla. V roce 1986 chtěli pracovníci rakouského rozhlasu v Linci propagovat sbírku Světlo ve tmě pro zrakově postižené děti. Nechali se inspirovat italskou pověstí o mladém křižákovi, který se zapřísáhl přinést do Florencie plamínek ohně z věčného světla, které hoří v Betlémské basilice.

Z Vídně do Betléma proto každý rok jezdí chlapec nebo dívka, jenž vykonali nějaký dobrý skutek pro své blízké, a přiváží světlo zažehnuté v jeskyni, kde se údajně narodil Ježíš Kristus. Z rakouského hlavního města se poté rozváží plamínek do celého světa.

Do Brna vezli Betlémské světlo junáci hned ve dvou svítilnách. "Měli jsme jednu hlavní a jednu záložní, aby se nic nestalo a nemuseli jsme jet znovu," řekl pro ČTK skaut David Janoška.

V České republice není šíření věčného světla spojené s žádnou charitativní sbírkou. „Díky této akci, mají skauti možnost navštívit ve svém okolí spoustu sousedů i neznámých lidí a mohou si všimnout, kdo by potřeboval pomoci během roku," uvedla Stanislava Vachová ze střediska Junáku Řehoře Mendela v Brně. Spolu s plamínkem se tedy šíří hlavně vánoční atmosféra a poselství konání dobrých skutků.

 

Právě se děje

Další zprávy