Žalobci za kázání poslali policii na lídra muslimů v ČR

ČTK ČTK
4. 9. 2013 7:01
Podle státního zástupce je Alrawi podezřelý ze šíření nenávisti proti skupině obyvatel.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Brno - Městské státní zastupitelství v Brně posoudilo náboženské kázání lídra českých muslimů Muneeba Hassana Alrawiho jako možný trestný čin a případ předalo policii.

Podle státního zástupce Jana Petráska je Alrawi podezřelý ze šíření nenávisti proti skupině obyvatel. Napsala to ve středu Mladá fronta Dnes (MfD).

V nahrávce kázání z roku 2010 z brněnské modlitebny Alrawi říká, že muslimové mají vychovávat své děti k nenávisti k takzvanému kufru. Tímto termínem se v islámu označuje nevíra v Alláha a podle některých výkladů pod něj spadají i lidé, kteří islám nepřijali.

Alrawi podle deníku také řekl, že muslimští rodiče mohou své děti bít, pokud se nemodlí k Alláhovi.

Alrawi své vystoupení v brněnské mešitě hájí. Neútočil prý proti lidem a navíc citoval překlad projevu někoho jiného. "Myslím, že slova nikomu nevadí, vadíme jim my, muslimové jako takoví," řekl Alrawi deníku.

Alrawi, který je předsedou Ústředí muslimských obcí v ČR, už nemůže být stíhán jako fyzická osoba, protože čin je promlčený.

Pokud ale policie usoudí, že Alrawi vystupoval jako představitel právnické osoby, tedy Islámské nadace v Brně, kterou vede, promlčecí lhůta se na čin vztahovat nemusí.

V tom případě mu mohou hrozit dva roky vězení a státní zástupce nevyloučil ani zrušení nadace, píše MfD.

 

Právě se děje

Další zprávy