Zelené na jihu Moravy povede do voleb Jitka Seitlová

ČTK ČTK
1. 9. 2013 18:29
Návrh kandidátky definitivně schválí celostátní rada v neděli 8. září
Bývalá zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová.
Bývalá zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová. | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Jihomoravskou Stranu zelených (SZ) pravděpodobně povede do nadcházejících předčasných voleb do Sněmovny bývalá zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová.

Na druhém a třetím místě kandidátky zřejmě budou přírodovědec Mojmír Vlašín a starostka brněnské městské části Nový Lískovec Jana Drápalová.

O návrhu kandidátky informoval předseda brněnské SZ Martin Ander, definitivně ji schválí celostátní rada v neděli 8. září.

Jitka Seitlová působila šest let jako zástupkyně ochránce lidských práv, ve funkci skončila na jaře letošního roku.

"Paní doktorka Seitlová je osobnost, ve které se snoubí znalosti z oblasti životního prostředí a zároveň mnohaletá zkušenost s pomocí lidem v těžkých životních situacích. Přesně takové lidi bychom rádi viděli jako zástupce Strany zelených ve sněmovně," uvedl k nominaci Ander.

Zelení byli jednou z posledních větších jihomoravských politických stran, které dosud nezveřejnily kandidátní listiny.

Strana práv občanů - zemanovci zřejmě výsledek jednání o kandidátech zveřejní 9. září a například hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury plánuje zveřejnit lídry kandidátek během příštího týdne.

Krajským lídrem ČSSD je Bohuslav Sobotka, ODS do sněmovních voleb povede profesor politologie Masarykovy univerzity Petr Fiala. Lídrem KDU-ČSL je vysokoškolský pedagog Jiří Mihola, komunistickým ivančický starosta Vojtěch Adam.

TOP 09 vybrala na první místo kandidátky brněnského lékaře a profesora Roma Kostřicu, který je poslancem od roku 2010.

 

Právě se děje

Další zprávy