Armáda spásy chce dát práci bezdomovcům, pomoci má stát

ČTK ČTK
29. 7. 2013 15:17
Od roku 2008 Armáda spásy ve svém centru vytvořila 20 pracovních míst.
Foto: Thinstock

Brno - Brněnská Armáda spásy, pomáhající bezdomovcům, chce zvýšit počet lidí bez střechy nad hlavou, které s podporou státu zaměstnává při veřejně prospěšných pracích.

Nyní má tři takovéto zaměstnance a potřebuje čtyři. V azylovém domě Josefa Korbela v Mlýnské ulici pracují v kuchyni, prádelně, mají na starosti úklid budovy a podílejí se na technické údržbě centra, řekl jeho ředitel Pavel Kosorin.

Armáda spásy začala využívat možnosti zaměstnat některé z bezdomovců před pěti lety. Prostřednictvím úřadů práce Brno a Brno-venkov pak tito lidé za veřejně prospěšné práce pobírají minimální mzdu, což momentálně činí 8000 korun měsíčně. Nedávno vláda rozhodla o tom, že minimální mzda vzroste na 8500 korun.

Od roku 2008 Armáda spásy ve svém centru vytvořila 20 pracovních míst, přičemž úřady práce poskytly na tento projekt celkem 1,8 milionu korun. Každé pracovní místo vzniká pouze na rok.

Po roce pak musí charitativní organizace požádat stát prostřednictvím úřadů práce o vytvoření nových míst.

Kosorin se domnívá, že tento resocializační projekt je úspěšný. "Bezdomovci patří do skupiny nejhůře zaměstnatelných lidí. U nás s prací získávají i pracovní návyky a zkušenosti, které mohou uplatnit v budoucnu na trhu práce," zdůraznil.

Nyní potřebuje azylový dům místo tří čtyři zaměstnance na veřejně prospěšné práce. Schází pracovník na úklid. Objekt je pětipodlažní. Je v něm azylový dům a noclehárna se 142 lůžky a také denní centrum, které pojme dalších přibližně 50 bezdomovců.

Armáda spásy je jedním z největších poskytovatelů sociálních služeb bezdomovcům v Brně. Podle posledního sčítání v roce 2010 žije ve městě 1350 bezdomovců.

 

Právě se děje

Další zprávy