Extajemník Znojma dostal za zpronevěru rok vězení

Domácí ČTK Domácí, ČTK
26. 2. 2013 11:20
Krejčíř byl původně obžalován z korupce, která se ale podle soudu neprokázala

Brno - Brněnský krajský soud poslal bývalého tajemníka Znojma Vladimíra Krejčíře na rok do vězení za zpronevěru a podvod.

Odsouzený musí také zaplatit stotisícovou pokutu. Pokud tak neučiní, prodlouží se mu trest odnětí svobody o deset měsíců.

Krejčíř byl původně obžalován z korupce, která se ale podle soudu neprokázala. Hrozilo mu 12 let vězení.

Spolu s Krejčířem stálo před soudem sedm podnikatelů a jednatelů firem, kteří bývalého tajemníka podle spisu upláceli, aby se dostali k lukrativním městským zakázkám. Vinu popírali.

Krajský soud potrestal jediného podnikatele, a to Zdeňka Novotného. Uložil mu trest šest měsíců vězení s podmíněným odkladem na dva roky. Novotný musí zaplatit pokutu 40 000 korun, pokud tak včas neučiní, stráví za mřížemi čtyři měsíce.

Novotný získal v roce 2009 od města zakázku na výstavbu prodejního stánku na Horním náměstí. Do projektu vložil asi čtvrt milionu za svého, objekt byl rozestavěný, když náhle dostal od Krejčíře pokyn, aby práci zastavil.

Novotný mu proto přinesl 40 000 korun, aby zakázku mohl dokončit. Za dvě hodiny poté měl telefonát z radnice, že v práci může pokračovat. Po dokončení projektu mu byla celá zakázka městem řádně zaplacena.

"Byl zoufalý, nevěděl co dál, měl v tom vlastní peníze. Rozestavěný stánek se pokusil prodat, ale nedařilo se mu. Proto udělal vše, aby zakázku dokončil," řekla k Novotnému soudkyně Halina Černá.

Nechal si sponzorský dar

Druhý skutek, za který byl Krejčíř potrestán, se týká převzetí 5000 korun od podnikatele Kamila Ludvíka.

Ludvík získal od města zakázku na těžbu dřeva v městských lesích. Podnikatel se za to odvděčil městu sponzorským darem. Přinesl 5000 korun tajemníkovi. Krejčíř je ale zatajil a ponechal si je. Tím se podle soudu dopustil zpronevěry.

Soud zamítl další, a to velmi podstatné body obžaloby. Od počátku roku 2009 až do září 2010 si podle ní Krejčíř na úplatcích přišel asi na 1,9 milionu korun.

Od firem prý přijímal finanční dary a nechal si od firem zvelebovat svoji chalupu v Litostrově na Brněnsku. Za to jim údajně pomáhal při přidělování lukrativních městských zakázek.

Policie poukazovala na to, že mu firmy postavily tenisové kurty, koupací jezírko nebo parkování před domem. Zajistily mu, coby myslivci, odstřel zvěře.

V těchto případech se ale neprokázala souvislosti mezi těmito pracemi a přidělení některé z městských zakázek.

Kartáček nechal doma

Krejčíř přišel k jednání dobře naladěn. Před vstupem do jednací síně zavtipkoval, že si "nepřinesl kartáček". Očekával tedy zproštění viny. Lze předpokládat, že se proti verdiktu odvolá.

Krejčíř i podnikatelé vinu zásadně popírali. Bývalý tajemník tvrdí, že je kauza smyšlená a že za ní stojí jeho někdejší podřízená Renata Horáková. Prý neunesla rozpad jejich krátkého vztahu a to, že přišla o dobře placené místo na radnici.

Horáková už na radnici nepracuje. Za to, že upozornila na dění na radnici, dostala před rokem od Nadačního fondu proti korupci cenu a 300 000 korun. Nyní je jihomoravskou manažerkou politického hnutí ANO 2011, které založil Andrej Babiš.

Kauza vyvolala ve Znojmě skandál. Za úřadování Krejčíře ji vedla ODS. Po komunálních volbách skončila v opozici. Jakýkoli podíl politiků na nezákonném jednání policie nezjistila.

 

Právě se děje

Další zprávy