Brno vypovědělo nájem největší galerii ve městě

ČTK ČTK
23. 2. 2013 5:48
Wannieck gallery má vyklidit prostor do 10. března, i když zrovna otevřela novou výstavu
Brněnská Wannieck gallery.
Brněnská Wannieck gallery. | Foto: Wikipedia.org

Brno - Brněnská městská společnost Jižní centrum vypověděla nájem největší galerii současného umění ve městě.

Podle ředitele Jižního centra Jana Zavřela neplatila Wannieck gallery včas nájem a dlužila městu půl milionu korun.

Galerie druhý den po výpovědi dluh zaplatila a požádala o její stáhnutí, společnost ale na ukončení smluvního vztahu trvá. Chce najít spolehlivého partnera, který prostor důstojně využije, řekl Zavřel. Wannieck gallery má prostor vyklidit k 10. březnu.

Vedení galerie s výpovědí nesouhlasí. "Nechápu záměry města Brna, když na jedné straně deklaruje podporu kultury, a na druhou stranu neváhá potopit unikátní galerii, která město nic nestojí a naopak přispívá do rozpočtu městské společnosti," uvedl kurátor a umělecký ředitel galerie Richard Adam.

Za šest let prý Wannieck gallery zaplatila městu na nájmu více než osm milionů korun.

Podle Zavřela ale platby nájmů chodily nepravidelně. "My hospodaříme s městskými penězi a musíme se o ten objekt starat. Ve chvíli, kdy nám galerie neplatila a dlužila peníze, to bylo těžké," zdůvodnil rozhodnutí Zavřel.

O výpovědi rozhodlo vedení společnosti tento týden. Podle primátora Brna Romana Onderky se vedení Jižního centra pokusí spojit s jednotlivými pořadateli a nabídnou jim přímou spolupráci. "Nové využití prostoru musí být natolik důstojné, aby respektovalo a podtrhlo výjimečnost objektu," uvedl pro Onderka.

Podle zástupce provozovatele a donátora galerie Miroslava Lekeše bude velký problém s vystěhováním sbírek do určeného data 10. března. "Sbírky jsou rozsáhlé a je technicky nemožné to stihnout. Navíc v galerii nyní probíhá výstava, která měla minulý týden vernisáž. Umělce a akce máme domluvené i rok až dva dopředu a výpověď je pro nás obrovským problémem," řekl Lekeš.

V budově galerie působí i Filharmonie Brno

Wannieck gallery leží blízko centra města vedle nákupního střediska Vaňkovka v budově strojírny bývalého areálu továrny. Galerie je zaměřená na současné umění, které vystavuje na ploše více než 3000 metrů čtverečních. Součástí jsou i dvě menší galerie, které slouží vystavování menších projektů.

V prostorách zrekonstruované haly z 19. století se také konají různé dobročinné akce a koncerty, například Filharmonie Brno.

Budoucí využití prostoru galerie není zatím jasné. "Počkáme na nabídky jednotlivých společností. Chceme, aby byl prostor využitý důstojně, aby tam nebyly s nadsázkou nějaké stánky. Budeme také lépe prověřovat schopnost platit nájem a zvážíme i možnost složení kauce, ze které by se případné nedoplatky hradily," uvedl Zavřel. Wannieck gallery fungovala v prostorách haly od roku 2006.

 

Právě se děje

Další zprávy