Stará radnice v Brně je opravená. Práce trvaly celý rok

ČTK ČTK
17. 12. 2012 13:57
Objekt ze 13. století měl narušenou statiku, v jeho sálech byly praskliny

Brno - V Brně v pondělí skončila po roce náročných stavebních prací oprava Staré radnice, která patří k nejstarším světským objektům na Moravě.

Objekt ze 13. století měl narušenou statiku, v jeho sálech byly praskliny. Nyní je vyztužen a svázán ocelovými nosníky a lany ukrytými v podlahách, řekl primátor Roman Onderka (ČSSD).

Práce stály 20 milionů korun a dokončeny byly s měsíčním předstihem.

Stará radnice patří k turisticky nejvyhledávanějším cílům v Brně. Jsou v ní umístěny její symboly - Brněnský drak, který má podobu krokodýla, a Brněnské kolo. Hlavním lákadlem je věž, z níž lze za hezkého počasí zahlédnout Pavlovské vrchy na jihu nebo památník Mohyla míru nad slavkovským bojištěm.

Věž byla postavena později

Radnice je opředena mnoha pověstmi. Její věž se začala v uplynulých letech naklánět. Řemeslníci museli při opravách otevřít podklady komnat a umístit do nich ocelové nosníky. Náročné bylo zacelování prasklin například ve Freskovém sále.

Při opravách obnovili odborníci i draka - pětimetrového krokodýla, jehož dostal v roce 1608 po svém zvolení moravským markrabětem Matyáš Habsburský od tureckého sultána. Po uhynutí byl krokodýl vypreparován a vystaven v průchodu radnice.

Opravy využili archeologové k novému výzkumu objektu. Ke kuriozitám patří nález otisku kuních tlapek ve výmazu topeniště v kuchyni radnice. Může to dokládat, že se na radnici chovala kolem roku 1300 ochočená kuna k lovu myší a krys. Chov kun byl tehdy běžný. Až později se začaly chovat kočky domácí.

Výzkum ukázal, že 63 metrů vysoká věž byla k radnici přistavěna až kolem roku 1350. Čemu objekt sloužil předtím, se zatím neví. Záhadou je náhodou objevená papírová cedulka, na níž je vzkaz údajně k nějakému pozlacenému předmětu v krabičce, který byl určen "jeho císařské a královské milosti". Tou podle vědců mohl být císař Rudolf II. a vzkaz se mohl týkat pozlaceného klíče od města, který od Brna dostal.

Ukončení prací v předstihu umožní na radnici uspořádat o vánočních svátcích a na Silvestra kulturní akce. Budou se konat její speciální adventní prohlídky a 1. ledna přivítají z věže hodinu před polednem trubači rok 2013. Při prohlídkách objektu příchozí zjistí, že vedení Brna v něm zasedalo až do roku 1936, kdy přesídlilo do Zemského domu, v němž předtím po staletí zasedaly moravské stavy a soudy markrabství.

 

Právě se děje

Další zprávy