Nájemníci dluží městu 15 milionů, radnice teď přitvrdí

ČTK ČTK
31. 10. 2012 11:54
Peníze za nájem dluží ve Znojmě 781 nájemníků. Město chce dluhy vymáhat důsledněji
Znojemská radnice, ilustrační foto.
Znojemská radnice, ilustrační foto. | Foto: Město Znojmo

Znojmo - Nájemníci městských bytů ve Znojmě dluží radnici téměř 15 milionů korun na nájemném.

Město se nyní vymáhání dluhů bude věnovat důsledněji, informovala mluvčí městského úřadu Zuzana Pastrňáková.

Po třech neuhrazených platbách za nájem přebere pohledávku právní oddělení, a pokud dluh dál narůstá, přistoupí město k exekuci. Lidem, kteří se dostali do finanční tísně, nabídne radnice pomoc například v podobě splátkového kalendáře.

Peníze za nájem dluží městu 781 nájemníků. "Nebudeme jen vyhrožovat a trestat. Pomocnou ruku podáme těm, kteří se ocitli třeba jednorázově v tíživé životní situaci a projeví poctivou snahu své závazky splnit," uvedl starosta Znojma Vlastimil Gabrhel.

Radnice neplatičům doporučuje začít řešit své problémy a pohledávky co nejdřív. Podle Správy nemovitostí města Znojma si například mohou vyměnit byt za menší.

"Nejhorší je, když dlužníci nepřebírají poštu a nereagují na upomínky. V začátcích by se totiž dalo mnohé zachránit," uvedla Pastrňáková.

Pracovníci radnice lidem v nouzi poradí kde si mohou například zažádat o dávky nebo s nimi domluví splátkový kalendář.

Město si může nechat posílat sociální dávky jednotlivých lidí přímo na účet radnice nebo může nechat nařídit srážky ze mzdy.

"Na řadě nakonec je výpověď z bytu pro hrubé porušování povinností nájemce. Dojít může na exekuci, prodej majetku a vyklizení bytu," uved ředitel Správy nemovitostí Tomáš Šturala.

Znojmo pronajímá více než 3500 bytů, nyní se rozhodlo zhruba polovinu z nich prodat. Možnost koupě dostalo zhruba 1800 nájemníků, první byty k prodeji schválilo městské zastupitelstvo v úterý.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Hledáte pronájem bytu?

 

Právě se děje

Další zprávy