Na trase Brno-Svitavy zmizí problémový kruhový objezd

ČTK ČTK
11. 10. 2012 7:24
Obnoví tam dřívější křižovatku, k níž přibude odbočovací pruh

Lipůvka - Silničáři zruší od dubna 2013 kruhový objezd v Lipůvce na Blanensku na silnici I/43 tvořící hlavní silniční tah Brno-Svitavy.

Obnoví tam dřívější křižovatku, k níž přibude odbočovací pruh. Řekl to Miloš Bažant z blanenské správy a údržby silnic.

Kruhový objezd v Lipůvce byl coby provizorní opatření vytvořen v květnu 2007. Dopravní problémy nevyřešil, naopak se ještě zhoršily.

Po silnici I/43 projede denně v obou směrech asi 20.000 aut. Kruhový objezd u Lipůvky měl usnadnit nájezd na tuto komunikaci pro řidiče, kteří na ni přijíždějí od Blanska. Výsledkem ale bylo to, že se na I/43 v kritickém úseku zpomalil provoz.

"V Lipůvce se tvoří dlouhé kolony. Projet místem v době dopravní špičky je velmi obtížné. Pravidelně jsou tam potíže v pondělí, pátek i v neděli večer," řekla mluvčí policie Iva Šebková. O zrušení objezdu usiluje Lipůvka již čtyři roky.

Problém bude vyřešen stavbou rychlostní silnice R43, která nahradí I/43. Plánuje se již od druhé světové války a říká se jí Hitlerova dálnice. Stát na ni nemá peníze. S výstavbou počítá až okolo roku 2025. Potíže se proto nyní řeší provizorně.

Místo současného kruhového objezdu by měl vzniknout velký. Ten by ale stál okolo 50 milionů korun. Ani na ten nejsou peníze, proto zvítězilo další řešení. Obnoví se původní křižovatka, což zrychlí průjezd po I/43 a zpomalí nájezd na ni od Blanska.

Na druhé straně přibude sjezd z komunikace právě ve směru Brno-Blansko. Náklady, které na projekt bude muset vyčlenit Ředitelství silnic a dálnic, se teprve upřesňují.

 

Právě se děje

Další zprávy