Vodohospodáři vyčistí Dyji, zlepší ochranu před povodní

ČTK ČTK
7. 9. 2012 19:36
Projekt si vyžádá 45 milionů. Řeka by měla být čistější už do dvou let
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Břeclav - Vodohospodáři ze státního podniku Povodí Moravy plánují ve spolupráci s dolnorakouskými kolegy vyčistit řeku Dyji a zlepšit protipovodňovou ochranu v oblasti Podyjí.

Projekt si vyžádá 45 milionů korun, peníze by měla poskytnout EU. Řekl to generální ředitel firmy Radim Světlík. Řeka by měla být čistější už do dvou let.

Na Vranovské přehradě se počítá s nasazením aerační lodě. Je to plavidlo se speciální technikou, které vodu provzdušňuje, a tím ničí sinice a řasy. Problémy s nimi jsou zejména v Bítovské zátoce.

Níže ve Znojemské přehradě se zase často hromadí splavené kmeny stromů. Vyčistění toku od naplavenin a řas by mělo přispět k větší kvalitě vody.

Do horního toku Dyje by se po dlouhých letech mohly vrátit i ryby táhnoucí pravidelně proti proudu. Plánuje se totiž stavba několika tzv. rybochodů. Těmi se ryby dostanou nahoru proti proudu v místech, kde jsou nyní zcela neprostupné jezy. U nich vzniknou kaskády s dravou vodou.

Zatím se ryby při pravidelných tazích dostávají přes řeky Dunaj a Moravu proti proudu Dyje do oblasti Zámecké Dyje v Lednici u Břeclavi.

Na jihu Moravy by měly přibýt také měrné stanice kontrolující průtoky. Loni jich bylo spuštěno devět za 25 milionů korun. Nyní přibudou nové v Podhradí nad Dyjí, v Červeném Hrádku, Dačicích a Dešné na Moravě a jedna v Hardeggu v Dolních Rakousích.

"Projekt navazuje na naši dosavadní úspěšnou spolupráci s rakouskými kolegy. Mnohá opatření budou i na jejich přítocích řeky Dyje," vysvětlil Světlík s tím, že práce by měly začít v příštím roce.

 

Právě se děje

Další zprávy