Brno vyvěsí moravskou vlajku. Hned vedle české

Domácí Domácí
1. 6. 2012 18:37
Nejde o patetický nacionalismus, uklidňuje primátor Onderka
Moravská vlajka
Moravská vlajka | Foto: Moravská národní obec

Brno - Město Brno vyvěsí v den státního svátku 5. července 2012 (Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje) na budově Nové radnice vedle české také moravskou vlajku.

Brno se tak připojí k iniciativě občanského sdružení Moravské národní obce a k jejímu již třetímu ročníku "Za vyvěšování moravské vlajky".

"Vyvěšením moravské vlajky na Nové radnici se Brno symbolicky připojuje k aktivitě Moravské národní obce, která letos pořádá již třetí ročník. Nejedná se z naší strany o nějaký patetický nacionalismus, ale naopak o připomenutí si moravské historie, kultury a folklóru, který je zde na Moravě velice bohatý a různorodý. A kde jinde by měla viset Moravská vlajka, když ne v Brně, v hlavním městě Moravy," řekl primátor města Brna Roman Onderka.
 
K loňskému 2. ročníku se připojilo více než 220 moravských měst a obcí. Vlajka byla vyvěšena na několika místech v Brně, včetně budovy Nové radnice a Krajského úřadu Jihomoravského kraje.

Některá města, obce či sdružení navíc otevřela v tento den na výzvu Moravské národní obce zdarma nebo za zvýhodněné vstupné pamětihodnosti a muzea. Města a obce, na jejichž radnicích se moravská vlajka vyvěšuje, jsou vyznačena na interaktivní mapě, která v minulých letech plnila mediální propagaci zúčastněných měst a obcí.

 

Právě se děje

Další zprávy