Masarykova univerzita dostala pokutu 300 tisíc od ÚOHS

ČTK ČTK
31. 5. 2012 12:17
Důvodem jsou chyby v tendru na zhotovení projektové dokumentace pro investiční akce
Masarykova univerzita v Brně.
Masarykova univerzita v Brně. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) vyměřil Masarykově univerzitě v Brně pokutu 300 tisíc korun. Důvodem jsou chyby v tendru na zhotovení projektové dokumentace pro investiční akce v areálu univerzitního kampusu.

Pokuta je pravomocná, potvrdil ji předseda ÚOHS Petr Rafaj. Univerzita podle mluvčí Terezy Fojtové s rozhodnutím antimonopolního úřadu nesouhlasí a chce prokázat správnost svého postupu.

ÚOHS se případem zabýval od května loňského roku, tendr univerzita vypsala v roce 2009. Podle úřadu univerzita nastavila diskriminačně technické kvalifikační předpoklady, když se tendru nemohli účastnit dodavatelé, kteří "nerealizovali zakázku obdobného charakteru, resp. kteří realizovali pouze jednu zakázku financovanou z veřejných prostředků".

Podle úřadu postup školy mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky. "Pokud by zadavatel toto omezení nestanovil, mohl obdržet více nabídek, přičemž nelze vyloučit, že by některá z těchto nabídek byla ekonomicky výhodnější," uvedl v rozhodnutí předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Masarykova univerzita trvá na tom, že podmínky nastavené ve veřejné zakázce v roce 2009 na zhotovení projektové dokumentace pro stavbu nových pavilonů v Univerzitním kampusu Bohunice nebyly diskriminační.

Podívejte se: Studentům MU se otevřel kampus za 5 miliard

"Požadavek na prokázaní realizace více než jedné veřejné zakázky obdobného charakteru odpovídal náročnosti, výši plánované investice a předchozím zkušenostem zadavatele s výstavbou univerzitního kampusu," uvedla mluvčí univerzity Fojtová.

ÚOHS mohl škole uložit pokutu až do výše čtyř milionů korun. "Uložená sankce je spíše než represivním nástrojem pouhým varováním pro zadavatele před obdobným postupem v budoucnu," uvedl Rafaj. Tendr vyhrála společnost A plus, a.s.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Vysoké školy v České republice.

 

Právě se děje

Další zprávy