Františkovy Lázně se brání pokutě 700 tisíc korun

ČTK ČTK
23. 4. 2012 9:50
Udělil jim ji ÚOHS za chyby v tendru na rekonstrukci školy za 200 milionů korun
Antimonopolní úřad (ilustrační foto).
Antimonopolní úřad (ilustrační foto). | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Františkovy Lázně se brání před soudem pokutě 700 tisíc korun, kterou dostaly koncem loňského roku od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

A to za chyby v tendru za 200 milionů korun na rekonstrukci základní školy včetně výstavby víceúčelové sportovní haly.

Město podalo žalobu ke Krajskému soudu v Brně.

Spolu s ní žádalo o vydání předběžného opatření ohledně placení pokuty. Soud to zamítl, stojí na webu ÚOHS.

Firmě hrozí likvidace

Město přitom uvedlo, že vážná újma, kterou měl soud posuzovat, nehrozí přímo městu, ale společnosti Justitia, která za Františkovy Lázně zakázku připravovala. Podle návrhu by firma musela při zaplacení pokuty vyhlásit úpadek a likvidaci.

Podle soudu měl návrh na vydání předběžného opatření řadu nedostatků.

"Vůbec neobsahuje návrh, jakou povinnost a komu by měl soud předběžným opatřením uložit," uvedl soud.

V podání byly i další nedostatky, proto soud návrh na vydání předběžného opatření zamítl.

Františkovy Lázně ve vytýkané zakázce podle ÚOHS omezily soutěžní prostředí. "Zadavatel zamezil v účasti v zadávacím řízení čtyřem dodavatelům schopným plnit předmět veřejné zakázky. Nelze vyloučit, že tyto společnosti mohly předložit výhodnější nabídky," uvedl již dříve předseda ÚOHS Petr Rafaj.

ÚOHS: Město špatně posoudilo nabídky

Město podle úřadu špatně posoudilo nabídky firem Metrostav, a. s., a SWIETELSKY stavební, s. r. o., a nepovažovalo je za zájemce, přestože firmy předložily písemné žádosti o účast.

Město dále vyloučilo společnosti Bilfinger Berger Baugeselschaft m. b. H. a BERGER BOHEMIA a. s., přestože splnily kvalifikaci v požadovaném rozsahu.

Uvedený postup podle ÚOHS mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky. Město už uzavřelo smlouvu s vybraným uchazečem, společností SYNER, s. r. o. Cena veřejné zakázky činí téměř 200 milionů korun.

Františkovy Lázně navíc nerespektovaly usnesení ÚOHS a neinformovaly úřad o uzavření dodatku ke smlouvě s vybraným uchazečem v době, kdy ÚOHS případ řešil ve správním řízení.

 

Právě se děje

Další zprávy