Opravy skončily. Vila Tugendhat uvítá první návštěvníky

ČTK ČTK, Věra Tůmová
29. 2. 2012 10:06
Dlouho chátrající památku UNESCO restaurovali odborníci z Česka i zahraničí
Vila Tugendhat
Vila Tugendhat | Foto: www.archiweb.cz

Brno - Brněnská vila Tugendhat se ve středu po dvou letech oprav otevře prvním hostům.

Na restaurování dlouho chátrající památky UNESCO se podíleli památkáři a další odborníci z Česka i zahraničí. Práce přišly na 156 milionů korun.

Ve středu se vila otevře zatím jen pro pozvané hosty, veřejnosti se zpřístupní 6. března.

Majitelé vilu opustili kvůli nacistům

Slavnostního otevření vily se podle Soni Haluzové z tiskového střediska magistrátu zúčastní i potomci původních majitelů vily, sourozenci Daniela, Ruth a Ernst.

Výsledek památkové obnovy si přijedou prohlédnout také členové poradního sboru expertů, který se na plánování restaurátorských zásahů podílel.

Prohlédněte si rekonstrukci unikátní vily Tuhendhat:

Vila patří mezi jedinečné příklady meziválečné funkcionalistické architektury a bývá označována za stavbu, která určila nová měřítka moderního bydlení. Patří k základním dílům světové moderní architektury.

Budovu v roce 1928 navrhl významný německý architekt Ludwig Mies van der Rohe. Majitelé se dovnitř nastěhovali v prosinci 1930. Už o několik let později zemi v obavě před nacismem opustili.

Objekt je proslulý zejména proskleným hlavním obytným prostorem. Unikátní bylo i jeho vytápění, vzduchotechnika a další části. Při restaurování se je odborníci snažili co nejvíc obnovit či zachovat.

Práce přinesly i nečekané objevy; do vily se například podařilo vrátit část původní půlkruhové makasarové stěny, která ve vile ohraničovala jídelnu. Badatel ji díky studiu dokumentů našel v menze brněnské právnické fakulty.

Podívejte se, jaké unikátní vily nabízí ke shlédnutí zase Praha

 

Právě se děje

Další zprávy