Brnem šlo až 6 tisíc studentů, proti Dobešově reformě

Domácí ČTK Domácí, ČTK
28. 2. 2012 19:20
Podle policie to bylo největší shromáždění v Brně za několik posledních let
Protest studentů v ulicích Brna, 28. února 2012.
Protest studentů v ulicích Brna, 28. února 2012. | Foto: ČTK

Brno - Studenti brněnských univerzit v úterý v ulicích protestovali proti navrhované podobě reformy vysokých škol. Na Malinovského náměstí se jich před začátkem protestního pochodu sešlo asi 2500. Postupně jich přibývalo a podle pořadatelů i policistů šlo v průvodu v nejsilnější okamžik asi 6000 lidí. Nesli desítky transparentů namířených proti ministru školství Josefu Dobešovi (VV), proti přístupu vlády ke vzdělání a proti omezování akademických svobod.

Podle policejního mluvčího Pavla Švába byl průvod nejpočetněji navštíveným protestem v Brně za několik posledních let. Policisté ani pořadatelé přesto nezaznamenali žádné větší problémy. 

Brněnští studenti se protestním průvodem přidali k akcím takzvaného Týdne neklidu, které se konají ve většině univerzitních měst. V čele průvodu, který krátkodobě zastavil dopravu v centru Brna, jel traktor vypůjčený studenty Mendelovy univerzity. Účastníci protestu nejčastěji skandovali hesla jako Naše školy nedáme, Dobeše do koše a Stáhněte reformy.

Studenti podle organizátorů pochodu nejsou proti reformám obecně, a dokonce nejsou jednotní ani v odporu proti školnému. "Shodneme se ale na tom, že školné v nyní navržené podobě není řešení," uvedl jeden z pořadatelů Zdeněk Ručka. Studenti nesouhlasí s konkrétními návrhy zákona o vysokých školách a zákona o finanční pomoci studentům. Požadují úctu k akademickým svobodám a dialog mezi vládou a představiteli univerzit o všech reformních krocích. Vláda podle nich požadavky a potřeby vysokých škol prakticky ignoruje.

Studenti pochodovali Brnem už 1. února, kdy se jich shromáždila asi tisícovka. Tentokrát měl pochod jinou trasu. Studenti nejprve prošli kolem rektorátů Masarykovy univerzity (MU) a Vysokého učení technického. Skandováním poděkovali rektorům obou škol za to, že jim na dnešní odpoledne dali volno. Kolem Filozofické fakultě MU a Hudební fakulty Janáčkovy akademie múzických umění došli studenti na náměstí Svobody.

Pochod krátkodobě zbrzdil dopravu v centru města. Provoz řídili policisté. Dopravní podnik města Brna poslal do ulic místo některých linek autobusy. Krátké zdržení přinesl protest například lidem na přestupním uzlu Česká a na Moravském náměstí. Řidiči čekali například na Veveří, v Kounicově ulici i na Kolišti. Někteří řidiči podle Švába komplikovali situaci tím, že vjížděli do neprůjezdných křižovatek, zůstali stát na kolejích, a brzdili tak tramvajovou dopravu.

Studenti i mnozí vysokoškolští učitelé už několik týdnů protestují proti navrhované podobě zákona o vysokých školách a zákona o finanční pomoci studentům. Dobeš v pondělí částečně ustoupil a uvedl, že místo plošného školného navrhne vládě, aby studenti platili víc peněz za překročení délky studia. V úterý ale ministerstvo přišlo opět s jiným návrhem, podle kterého by studenti namísto školného každý semestr platili takzvané zápisné.

 

Právě se děje

Další zprávy